Inspelningen av nya Saltkråkan är igång

Vega Åhman och Henrik Norlén. Så heter de egentligen – nya Tjorven respektive Melker i nyinspelningen av Saltkråkan som precis har dragit igång.

Saltkråkan-inledning
Båtsman, Tjorven (Vega Åhman) och Melker (Henrik Norlén) i nyinspelningen av Vi på Saltkråkan.

Nej, Skippo lyckas inte pumpa produktionen på vem som axlar den kanske mest hyllade rollen – Båtsman. Mycket tyder dock på att den är uppdelad mellan flera noggrant utvalda Sankt bernadshundar till skillnad från Caesar som fick dra hela lasset själv när det begav sig på det tidiga 60-talet. Likaså är man förtegen om exakt var i Stockholms skärgård som inspelningen sker. Åtminstone till en början.

– Man har bett oss att ligga lågt med det för att skapa arbetsro de första veckorna, säger Jan-Erik-Westman på SVT.

Klart är dock att man är i gång med nyinspelningen av den populära serien och att serien bygger på ett sommaräventyr med förvecklingar, missförstånd och dråpligheter som uppstår mellan öborna och de gästande stadsborna, men också med en varm gemenskap som växer fram trots olikheterna.

Lovande nykomling

Tjorven spelas av nykomlingen Vega Åhman. Melker spelas av Henrik Norlén (”Tsunami”). Förutom Tjorven och farbror Melker kommer tittarna att möta Pelle (Elton Larsson), som älskar alla djur från Tjorvens hund till minsta groda, ständigt närvarande Stina (Lovisa Lindblad) med sin ibland alltför livliga fantasi.

Vidare möter vi paret Grankvist (Göran Gillinger och Karin de Frumerie) som driver öns lanthandel, Tjorvens äldre, äventyrliga tonårssystrar (Lisa Varger och Ingrid Andersson Curman) och Pelles tonårsbröder (Sami Fagerström Erfan och Bertil Mancini Block) storasyster Malin (Nora Rios, ”Kalifat”, ”Heartbeats”) med lilla Skrållan, burduse affärsmannen Vesterman (Philip Zandén, ”Bröllop, begravning och dop”) och Söderman, som i nya serien är Stinas farmor (Anna Bjelkerud, ”Vår tid är nu”).

Eva Beckman, programdirektör på SVT, gläds över att inspelningen nu är igång.

Båtsman, Tjorven (Vega Åhman) och Melker (Henrik Norlén) i nyinspelningen av Vi på Saltkråkan.
Båtsman, Tjorven (Vega Åhman) och Melker (Henrik Norlén) i nyinspelningen av Saltkråkan.

– Saltkråkan har ju en alldeles särskild plats i mångas hjärtan, den har blivit själva sinnebilden för den svenska sommaren. Jag är övertygad om att den nyinspelade ”Saltkråkan” kommer att hitta nya generationer av barn som kommer att älska humorn och värmen i den här berättelsen, säger hon.

– Nästan exakt sextio år efter att Astrid Lindgrens filmberättelse hade premiär på SVT får vi återvända till Saltkråkan och träffa alla klassiska karaktärer igen med hjälp av några av de bästa inom svensk tv idag. Vi är förvissade om att det kommer att bli både ett kärt återseende och något nytt för dagens publik, säger Max Hallén, VD på Astrid Lindgren Aktiebolag.

Viktigt med ”Stockholms skärgård”

– Vi är glada att den här berättelsen får möta en ny generation, och det känns viktigt att vi dessutom kan bidra till att inspelningen genomförs i Stockholms skärgård, säger Kristina Colliander, vd för Film Stockholm som är samproducent för ”Vi på Saltkråkan”.

Hon får medhåll av manusförfattaren Karin Arrhenius:

– Att få vara med och förvalta och förnya ”Saltkråkans” fria och underbara universum med alla dess brokiga karaktärer har varit oerhört lustfyllt.

Nyinspelningen kommer att visas i SVT i sex avsnitt under 2025 men exakt när är ännu inte klart.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö