Ikoniska båttillverkaren Ryds har gått i konkurs

Ett av Sveriges mest kända båtvarumärken har efter en tid med ekonomiskt underskott ansökt om konkurs efter många trogna år i branschen.

Ryds-båtar-konkurs
Ryds – ett av Sveriges mest kända båtvarumärken har efter en tid med ekonomiskt underskott har ansökt om konkurs efter många trogna år i branschen.

Mitt i den småländska bruksorten har de tagit form, tusen och åter tusen båtar, genom åren. Men sedan Ryds, denna ikoniska tillverkare av mindre fritidsbåtar nu har lämnat in sin konkursansökan är framtiden högst oviss.

Förlust på 5,6 miljoner

Enligt uppgift kommer nu konkursförvaltaren driva Ryds Båtar vidare medan man letar efter en köpare. Något man hoppas ska ha hittat inom en månad. Ryds omsatte drygt 76 miljoner kronor under det senaste verksamhetsåret och redovisade en förlust på 5,6 miljoner kronor.

Tuffade till sig

Ryds gjorde sig under många år känt för att vara en kvantitets- snarare än en kvalitetsbyggare med hårt pressade priser och stora volymer. Under de senare åren gjordes dock en satsning på en uppdaterad design med anmärkningsvärt höga skrovsidor som ett kännetecken.

Hyllad av Hamnen

Ironiskt nog har få, om ens någon Ryds-modell, fått så fina lovord av Hamnens testlag som den senast testade modellen – Ryds 630 VI.

Texten uppdateras.