Idag startar världens största havskappsegling

Hela 347 startande båtar från 20 länder ställer upp i årets Rolex Fastnet Race som sträcker sig över 611 sjömil.
Ovan kan ni se starten för de största båtarna. Se alla starter här.

Fastnet Race seglades första gången 1925 och blev världskänt för det katastrofala året 1979 då ett oförutsett oväder svepte in över flottan och tog 18 liv.

Idag har meteorologerna större möjligheter att förutse vädret och båtarna är rustade med bättre säkerhetsutrustning. Men Fastnet är fortfarande ett stort och riskfyllt äventyr. För bara två år sedan tappade till exempel 100-fotaren Rambler sin köl och kapsejsade. Alla besättningsmän kunde räddas men händelsen kryddade racets rykte som ett riktigt tufft race.

Storyn förstärks säkerligen av alla amatörer som deltar och ser detta som sitt Everest.

För första gången sänds starten live på internet. Åtta tävlande båtar har också försetts med satellitsändare från Inmarsat, som sponsrar Volvo Ocean Race, och de förväntas sända hela racet live.

– Med detta hoppas vi kunna visa allmänheten hur det är att fungera ombord på en riktig racingbåt under en havskappsegling. Det är nog få som kan föreställa sig det, säger Andrew McIrvine, amiral för RORC.

Båtarna startar i Cowes och går i mål i Plymouth. I nuläget ser det inte ut att bli ett särdeles tufft race. Vindarna ska inte överstiga 10 m/s. Seglarna oroar sig nog snarare för att fastna i stiltje.

Bland deltagarna finns klasser som Volvo Open 70, IMOCA 60, Class 40, stora flerskrovsbåtar och Mini Transat. Årets största deltagande kölbåt är ”Esimit Europa 2” på 30,48 m (som gick på grund i ÅF Offshore Race) med skepparen Jochen Schümann. Den största båten i racet är ”Spindrift 2”, en trimaran på 40,00 m.