I 27 knop med 30 ton kölbåt

I tider då flerskrov, svängkölar och till och med bärplan känns som ett måste på en båt som ska få kallas snabbseglare känns det härligt att visa att det går att segla riktigt fort även med gamla klassiska kölbåtar.

Ni som läst mina texter och sett mina videor genom åren vet att jag är en idel påhejare av nyss nämnda tekniker och företeelser. Men jag älskar segling i alla dess former och när det handlar om att utmana enorma vågor på öppet hav känns en klassiskt tung kölbåt många gånger som det tryggaste valet. Och eftersom det är båttypen som de flesta seglare har tillgång till så känns det härligt att det kan gå undan även med en sådan. Det visar inte minst video ovan.

Den 68 fot långa och 30 ton tunga båten Visit Finland fångar en våg och dånar fram i 27 knop under Clipper Round the World 2011/2012. Plötsligt känns båten lätt, rodertrycket lättar och vattnet sprutar längs sidorna. Det hela känns ganska odramatiskt, inte minst då man plötlisgt upplever att vinden står stilla. Samtidigt pumpar adrenalinet för man vet vilka enorma krafter som ser till att båten flyger fram. En felmanöver från rorsman och allt går åt skogen.

Hur det känns när det går åt skogen får ni en bild av här.

Clipper Round The World erbjuder för övrigt vem som helst med ganska fet plånbok att uppleva extrem segling med dessa bestar till kölbåtar. Sugen? Läs mer på www.clipperroundtheworld.com.