Hyke – norska eldrivna passagerarfärjan nu i trafik

Ritningar, renderingar och storslagna visioner är en sak. Vägen dit är en annan men nu är norska Hyke verklighet och i full trafik. Se videon!

Hyke_norska-elfarjan
Ritningar, renderingar och storslagna visioner är en sak. Vägen dit är en annan. Tills nu då norska Hyke faktiskt är verklighet.

En eldriven färja. Men det är bara början om man får tro Youtube-kanalen Fully Charged Show som också beskriver Hyke som ett revolutionerande sätt att färdas samt ett jättekliv in i framtiden.

Se också:
Hydrolifts eldrivna och självkörande färja nu sjösatt
Hydrolift levererar eldrivna färjor till OS i Paris

Förutom självklarheter som att Hyke bjuder en avgas- och bullerfri miljö är känslan av att färdas i en flytande glaskupol inte långt borta. Till detta kommer en genomgående praktisk layout med öppna ytor snarare än tätt packade säten. Något som man menar bjuder in till konversationer och social samvaro på ett sätt som gör resan till något mer än just bara en persontransport.

”Ska bli självkörande”

Allt sammantaget är färjan ett resultat av fem års forskning och utveckling. I förlängningen ska Hyke Shuttle kunna klara sig utan förare och teknologin för autonom framfart är under utveckling. Närmast för dörren står dock att påbörja en massproduktion av fartyget. Går det som man hoppas så ska kunna tillverka 15 – 20 båtar om året till att börja med. Därefter räknar man med en produktionstakt på ett hundratal exemplar om året.

En storslagen vision är nu verklighet. Välkommen ombord på den eldrivna passagerarfärjan Hyke som i nästa steg ska kunna klara sig utan förare.

Tunga investerare

Bakom projektet står Bård Eker som i fritidsbåtkretsar mest är känd som grundare och mannen bakom Hydrolift och som nu har tecknat avtal med ytterligare två tunga investerare i form av amerikanska Ocean Zero och franska Rive Investment vars tillskott på 125 miljoner norska kronor. Pengar som möjliggör vidare utveckling av konceptet och inte minst av ovan nämnda självkörande teknik.

Se videon när Youtube-kanalen Fully Charged Show provåker Hyke Norge.