Hurtigruten satsar på eldrift – nytt samarbete med Evoy

Nytt norskt samarbete mellan giganten Hurtigruten och uppstickaren Evoy. Med elutombordare ska expeditionerna ta sig tyst och utsläppsfritt från kryssningsfartygen till land.

Hurtigruten-evoy-utombordare-samarbete
Redan under säsongen 2023 väntas de nya dingarna med elutombordare tas i drift på rederiets kryssningar.

De kallar de små dingarna för de första eldrivna expeditionsjollarna. I ett nytt samarbete mellan rederijätten inom upptäcktskryssningar Hurtigruten och den norska tillverkaren av elmotorer Evoy satsas det nu på elektrifiering från skuta till land.

Anmäl dig till Elbåtsmässan – Sveriges enda helt elektrifierade båtmässa med provåkning, expertpaneler och det senaste branschen har att erbjuda – här!

Evoy har listigt nog namngett sina motorer efter vindstyrkor. Utombordaren som Hurtigrutens tendrar utrustas med är den minsta modellen som enligt företaget har en grundeffekt på 93 kilowatt och en maximal effekt på 137 kilowatt. Motorerna driver en RIB specialbyggd för att klara de tuffa klimat som Hurtigrutens kryssningar går till. När båtarna tas från skeppet till land ska de kunna bära 20 passagerare och utrustning för de upptäcktsresor som görs.

– Vi är väldigt stolta över att vara den första kommersiella expeditionskryssningen som erbjuder denna typ av banbrytande teknologi. Det möjliggöra tysta och utsläppsfria expeditioner som ska ha så liten påverkan på djur och natur som möjligt. För oss är detta det perfekta samarbetet baserat på vår strävan efter säkerhet och hållbarhet, skriver Iain McNeill, vice vd på Hurtigruten Expiditions, i ett pressmeddelande.

En i raden av flera satsningar

Evoy är ett ett företag som vi på Hamnen följt under en längre tid. Under hösten sjösatte de även ett omfattande samarbete med Axopar vid båtmässan i Cannes. Då var det finska tillverkarens 25-fotsmodell som skulle utrustas. Visserligen var kombinationen av motor och båt endast en prototyp men båten i sig var beprövad och blev en av liknande modeller redo för elektrist drivlina.

Apropå det nya samarbetet med Hurtigruten hoppas ha Evoy hittat en likasinnad affärspartner.

– Vi är mycket glada över att få vara en del av Hurtigrutens väg mot nettonollutsläpp. Tillsammans delar vi samma fundamentala värderingar och respekt för naturen. Vi känner också ett ansvar för att skydda våra hav genom att se till att utsläpp inte kommer ut i vår atmosfär.

Hurtigrutens nya eldrivna expeditionsjollar kommer att tas i drift redan under säsongen 2023.