Hundratals båtar totalförstörda i Kiel: ”Som ett slagfält”

Över 200 båtar förstördes i Olympiahamnen i Schilksee strax utanför Kiel under helgen. Stormvindar höjde vattennivån med drygt två meter i marinan. 

Foto: Olympiahafen Kiel-Schilksee

Bilderna från den anrika hamnen i Schilksee är onekligen hjärtskärande. Bara tidigare i år hölls världsmästerskapen i ORC-segling på samma plats. En marina byggd för kappsegling och 1972 års olympiska spel.

Stormen, som här i Sverige fått namnet Babet, orsakade en av de värsta översvämningarna någonsin och på håll mättes mer än 200 centimeter vatten över normalvattenstånd. En person som den tyska tidningen Yacht pratat med beskriver hamnen i Schilksee som inget mindre än ett slagfält.

Här drar stormen in.

I Tyskland kallas ovädret för ”århundradets översvämning”. Bryggorna i Schilksee låg långt under vattenytan och även i de hamnar där bryggorna klarat av det enorma vattenflödet har flertalet båtar slitit sig och spolats upp på land.

En som befann sig i just Olympiahamnen under helgen var författaren och sjöfararen Jan von der Bank:

I sitt inlägg liknar han Schilksee-Süd med en skeppsskyrkogård.

– Det som hände mellan klockan 18 och 22 var en apokalyps och något av det värsta jag någonsin upplevt i samband med segling, skriver Jan von der Bank på Facebook.

Kan bli en svår försäkringsfråga

Medan de stora försäkringsboalgen i Tyskland och internationella bolag som specialiserat sig inom just båtförsäkringar garanterar att de drabbade ska få ersättning kan vissa fortfarande falla mellan stolarna.

Enligt tyska Yacht kan de som försäkrat sina båtar i utländska bolag eller mindre etablerade försäkringsbolag riskera att anklagas för oasktsamhet.

– Rättsläget tillåter det. Men då har försäkringsgivaren bevisbördan. De måste först bevisa för ägaren att han inte uppfyllt sin omsorgsplikt på ett tillfredsställande sätt, säger advokaten Heyko Wychodil till tidningen.