Hugo Boss återuppstånden och igång!

Bara 48 timmar efter att han upptäckt strukturella skador på sin båt har Alex Thomson bekräftat att han seglar igen.

Thomson upptäckte skador på sin IMOCA-båt på lördagskvällen  och efter att ha varnat sitt team iland tvingades han stoppa båten medan han utförde en komplex reparation för att förstärka strukturen inuti båten.

Med hjälp av sitt team, ledd av designchef Pete Hobson – tillsammans med båtbyggare, VPLP och konstruktionsingenjörer,  kunde den 46-årige skepparen stabilisera HUGO BOSS, genomföra reparationerna och har nu börjat segla igen.

Alex Thomson visar vad han måste göra för att få båten att hålla ihop. Det räcker inte att bara vara en duktig seglare för att prestera i Vendée Globe.

– Jag seglar i rätt riktning och jag är tillbaka i racet! Jag är jätteglad över det. Det har varit ett par tuffa dagar med väldigt mycket arbete såsom skärning, slipning, slipning och limning. Det finns fortfarande mycket mer att jag måste göra. Det är verkligen inte över ännu. Men strukturen i fören är nu stabil, den rör sig inte längre, så jag kan segla under dessa måttliga förhållanden, i rätt riktning, rapporterar Thomson.

Efter att ha lett flottan under en stor del av racet har britten i skrivande stund sjunkit till åttonde plats, cirka 517 sjömil efter ledaren, fransmannen Charlie Dalin.

Efter många dammiga timmar i ett otroligt varmt, mörkt och fuktigt förskepp har Alex lyckats laga sin båt.

Men bara omkring en femtedel av varvet runt jorden är tillryggalagt och mer än 19 500 mil kvarstår. Så chansen att återansluta sig till frontklungan finns fortfarande.

– Det är uppenbarligen en besvikelse, men jag tänker inte fastna vid de negativa här. Det är ju positivt att jag hittade problemet innan det blev katastrofalt, det är positivt att det hände under de förhållanden det hände under, vilket innebar att ledarna och resten av flottan inte drog iväg med 500 sjömil om dagen. Så jag är bara väldigt glad att jag fortfarande är med i matchen. Det här kunde ha varit slutet för det här racet för mig.

I förra upplagan av Vendée Globe – 2016-17 – slutade Thomson på andra plats, trots att han råkat ut för irreparabla skador på ett av sina foils hydrofoil bara 12 dagar in i racet.