HP 1300 – modern teknik och gammalt tänk

Har du tröttnat på att spendera hutlösa summor vid båtmacken så bör du spana in HP 1300. Eller vad sägs om en 13–metersbåt som drar en halv liter diesel per sjömil i nio knop?

Ta en gammal C G Pettersson-båt och förse den med modern teknik. Då skulle det kunna bli något i stil med HP 1300. En båt som är byggd för att vara lättdriven och därmed bränslesnål men också sjövärdig. Till skillnad från en klassisk C G Pettersson-konstruktion har HP 1300 litet mer bredd i aktern, en lägre tyngdpunkt samt ett slag i vattenlinjen som ger litet extra stabilitet.

Det hela började med att en annan Pettersson, nämligen Håkan Pettersson, som bland annat har ritat en rad Anytec–båtar och nu senast också Viggo, fick i uppdrag av kompisen och möbelsnickaren Kim Sundberg att rita en bränslesnål och bekväm familjebåt.

Kim hade då sökt efter inspiration och lämpliga ritningar till sitt drömbåt i Sjöhistoriska Museets arkiv utan att hitta ända fram. Lösningen blev sålunda att låta Håkan rita ett nytt skrov med inspiration från gamla tiders långa, smala, rakstävade och lättdrivna båtar.

Resultatet syns på bilderna. HP 1300 är, som namnet antyder 13 meter lång, byggd i sandwich och inredd med en rymlig salong, toalettutrymme, ett rejält pentry samt fem kojplatser. Och allt detta utan att det känns trångt.

I motorrummet finns en Volvo Penta D3 (110 hk) på rak axel som ger en toppfart på 16 knop. I den farten landar bränsleförbrukningen på 1,35 liter diesel per sjömil, vilket måste anses vara imponerande med tanke på båtens storlek. Ännu bättre blir det i 9 knop då förbrukningen stannar på 0,5 liter per sjömil.

Under de senaste åren så har det gjorts flera försök att lansera långa, smala och moderna båtar i gammal C G Pettersson-stil. Dock utan att de har fått någon vidare respons.

Nu frågar vi oss hur mycket mer bränslepriserna på sjömackarna ska behöva öka ytterligare innan båtar av denna typ slår igenom på allvar?

FLER SOM HAR FÖRVERKLIGAT SINA DRÖMBÅTAR:
Han sålde allt och flyttade in i en Princess 65!
Per flyttade ombord – så gick det sedan.
Världsstjärnan Billy Joels drömbåt.
Galenskaparen Anders Eriksson förfinade Solö 25 Lyx II.
Benny byggde sin dröm i stål.
Bakom fasaden döljer sig drömboendet!
Unika båtar skapas i svenska drömfabriken.
Långsegling – hon köpte sin drömbåt för 1 euro!
HP 1300 – modern teknik och gammalt tänk.