Horsstensleden stoppad!

Det här skäret får vara kvar, liksom ytterligare två miljoner ton öar, kobbar och skär som hotades att sprängas bort för Horsstensledens skull. Nu står det klart – det blir ingen led!

Så kom ett glädjande besked för alla motståndare till Horrsstensleden – den blir inte av.

Eller som det står på aktionskruppen ”Stoppa Horsstensledens” Facebook-sida:

”Så kom det äntligen och idag har det även bekräftats från Näringsdepartementet – Horsstensleden blir inte av och ingår vare sig i nationella infrastrukturplanen eller bland eventuella namngivna tillägg fram till 2029!

En stor viktig seger för förnuftet och vi är otroligt tacksamma för att regeringen, med Tomas Eneroth i spetsen, har valt att prioritera vår unika ytterskärgård och dess miljö.
Tack Tomas Eneroth för att du verkligen lyssnat och tagit till dig av all oro, engagemang och synpunkter från över 120.000 ansvarstagande och miljöintresserade medborgare från hela Sverige. T

ack Tomas för att du noterat de över 6 000 protester som skickats in till kansliet och vi vet att det varit jobbigt för näringsdepartementet att hantera. Tack Tomas för att du låtit unik natur- och miljöaspekt gå före internationella särintressen. Men framför allt ett stort stort tack för att vi alla tillsammans hjälpts åt att sätta ljus och stoppa detta projekt som så offensivt drivits av inte minst Sjöfartsverket.

Nu återstår bara att säkerställa att Horsstensleden begravs en gång för alla, även efter 2029 och inte återkommer som den hitintills gjort med jämna mellanrum. Det kommer vara vårt fortsatta fokus för initiativet HelaSkärgården tillsammans med en rad andra viktiga frågor för Stockholms Skärgård.”

Se också:
Holm och Kihlborg mot Horsstensleden.
Trafikverket föreslår ny led för jättefartyg.
Ny farled banar väg för allt fler och större bjässar.
Oskar Kihlborg rodde hem 12 säckar plast på tre timmar!