Hon har seglat 40 000 sjömil med 250 kvinnor

Langseglaren-Linda-Lindenau
Hela 250 kvinnor har seglat med ombord på Linda Lindenaus båt.

Skeppare Linda Lindenau vågade ta klivet och segla jorden runt som ensam skeppare på en 14 meter lång båt. På vägen har hon också uppfyllt drömmar för 250 andra kvinnor. 

Det var på Rhodos i april 2016 som det började – Linda Lindenaus långa resa alltså. För det var då som hon kastade loss och tog klivet från att vara en drömmare i mängden till att bli en riktig världsomseglare.

Sedan dess har hon upplevt fler stormar, äventyr, möten, glädjeämnen och utmaningar än hon ens själv kan hålla reda på.

”Under mina möten har jag nästan alltid varit den enda kvinnan som skeppat en egen båt och alltid varit den enda med betalande besättning. Men jag möter inte längre ifrågasättanden, det märks nog på mig att jag är mer erfaren än de flesta, sade hon till Hamnen.se redan för ett år sedan.

Läs också:
Linda Lindenau: ”Så skonar du båt och besättning under långsegling”

Nu har hon precis avslutat sin världsomsegling på Rodney Bay på St Lucia i Karibien efter 40 000 sjömil, ett femtiotal länder och fyra oceaner.

 

Efter otaliga utmaningar och upplevelser så ska Linda Lindenau nu kliva iland ett tag. Men hon siktar på att fortsätta att utbilda och inspirera. Mer om det på hennes sajt TaRodret.nu.

– Under dessa tre år har ca 250 kvinnor seglat med, kortare eller längre sträckor, och uppfyllt sina drömmar om att segla i turkost vatten, besöka avlägsna öar och dela de upplevelserna med andra kvinnor, berättar Lindenau i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:
– Kvinnorna i besättningen har seglat Peristera, en segelbåt på 14 meter, i alla väder, dag som natt. Om de inte redan varit seglingskunniga när de kommit ombord så har jag lärt jag ut det de behövt veta. Deltagarna har kommit varandra nära, pratat om sina liv och uppmuntrat varandra att våga sådant de inte gjort förut.

Det varit både njutning och hårt arbete.

Linda Lindenau, jordenrunt-seglare.

– För många har seglingen varit en utmaning, något de drömt om att göra men inte tidigare vågat. Andra har seglat med mig många gånger, och för dem är Peristera en bekant plats där de har sina favoritställen. Några har gjort sin egen jordenruntsegling genom att delta i utvalda etapper.

– För mig har det varit både njutning och hårt arbete. I tre år har jag varit bunden av en tidplan. Jag har vetat mer än ett år fram i tiden vilka datum jag måste anlända till en viss plats, för då kommer det att stå sex kvinnor på bryggan med sina väskor och sin förväntan.

Lindas båt är en Beneteau Oceanis 473 från 2001 som hon köpte och rustade för långfärd 2013.

– Nya deltagare ska undervisas och göras hemmastadda, administrationen ska skötas och tusen ting ska repareras, medan Peristera fortsätter sin färd mellan kulturer och över hav. Men mellan reparationerna, några dagar in på varje etapp när grupperna formats, då sitter jag också och tittar på natthimlen, eller snorklar med valhaj och sköldpaddor.

– Under åren har jag lärt mig mycket om kvinnor. Om kvinnor som glömmer vilka drömmar de hade som barn. Om hur andra prioriterar ner sina drömmar, för vardagens uppgifter tar all tid. Och om hur en del ser sin pappa ta brodern ut på alla de där äventyren som flickan också drömmer om, men hon får inte följa med.

– Min verksamhet har gett många av mina deltagare det mod och den inspiration de behövt för att ta nya steg i livet. Jag hoppas kunna fortsätta det arbetet även efter jordenruntseglingen, avslutar Linda Lindenau.