Holmberg coachar unga – men ingen topplats i Marstrand

Spring_Cup_2011_29_maj
Vinnaren i Spring Cup fick sista platsen till Stena Match Cup Sweden

Spring_Cup_2011_29_majMatchracingstjärnarn Magnus Holmberg trappar ner sin segling och istället för att ligga i topp själv ska han hjälpa unga svenskar att nå dit. Men de nådde inte till slutstriden om en plats i Stena Match Cup på Marstrand som avgjordes i helgen. Den stod mellan Finland och Danmark.

 

I GKSS Spring Cup gällde extra mycket i år. Tio startande från fem nationer kämpade sig mot final och en av de sista platserna till årets höjdpunkt, matchracing-VM i Marstrand, Stena Match Cup Sweden.

Men för två unga besättningar från Göteborg gällde det också att visa världen och sina mentor och coach Magnus Holmberg hur mycket de hade utvecklats i elitsatsningen i hans regi.

Spring_Cup_2011

Det rådde hårda vindar under GKSS Spring Cup i helgen.

Viktor Ogeman och Victor Cukierman, 19 år, hade en bra första dag och låg på delad femteplats inför söndagen. Men då var det Ogeman som drog ifrån och slutade på sjunde plats med 4-5. Cukierman hade en tuffare dag och blev åtta med 2-7 i matcher.

– De seglade bra på banan men hade inga riktigt rena starter, men de har absolut seglat på en betydligt högre nivå än tidigare. Det har varit tuff konkurrens, menade Magnus Holmberg, America’s Cup-seglaren som efter 17 Match Cup Sweden sadlar om till att driva ungdomssatsning för nästa generation.

Staffan Lindberg, Finland, var överlägsen med 8-1 i matcher. Dagen slutade inte lika positivt. Arrangörerna strök både kvartsfinal och seminfinal av tidsbrist. Mattias Rahm, Keith Swinton, Reuben Corbett och Rasmus Viltoft låg alla på 6-3, men eftersom Viltoft hade fler vunna matcher i inbördes möten gick han till final mot Lindberg.

Det rådde nu hårda vindar. Dansken var starkast och seglade hem vinsten med 2-1 i matcher. Därmed får han starta i  VM i Match Racing i Marstrand som går 4–10 juli.

Holmberg_coachar_ungdomar
Magnus Holmberg agerar nu coach istället för att själv satsa mot toppen.

Men hur var det nu med Holmbergs nya satsning?

– Vi vill fånga upp ungdomar som slutar med jolle och ge dem en chans att göra elitkarriär i större båtar och stora sammanhang. Idén är en elitsatsning som ger dem rätt förutsättningar, råd och coachning i matchracing och havskappsegling, förklarar Magnus Holmberg som initierat satsningen i samarbete med GKSS, Svenska Seglarförbundet och Layline Partners.

För 17 år sedan grundade Magnus Holmberg matchracingtävlingen Match Cup Sweden i Marstrand och har seglat tävlingen varje år sedan dess.  Nu byter han styrpinnen mot pekpinnen. America’s cup-skepparen och matchracingveteranen har startat en elitskola för unga tjejer och killar i GKSS som kan bli Sveriges nya världsstjärnor i matchracing och kölbåtssegling.

– Jag har ställt mig frågan varför det inte kommer några nya unga besättningar till Stena Match Cup Sweden? Svaret är att ingen har hjälpt dem förut. Min förebild för satsningen finns i Nya Zeeland, där liknande elitsatsningar fött mängder av stjärnor till America’s Cup, World Match Racing Tour och Volvo Ocean Race. Det är mitt mål, säger Magnus Holmberg