Högt oljepris får priset att rusa vid sjömacken

Oljepriset har sett en tydlig uppgång under de senaste veckorna. Samtidigt sticker bensin- och dieselpriset iväg vid sjömacken som en direkt effekt.

I maj skrev vi på Hamnen.se om hur en liter diesel kostade 20,96 kronor vid pumpen. Ett ras från rekordnivåerna i oktober där motsvarande mängd bränsle kostade 28,52. Priset uppmättes strax efter att regeringen meddelat att reduktionsplikt skulle minskas kraftigt vid det kommande årsskiftet.

Nu tycks dock priserna ha skjutit i höjd igen – om än inte till samma höga nivåer som i fjol. Sedan våren har dieselpriset gått upp med 18 procent, det rapporterar Nyhetsbyrån TT.

Men vad ligger till grund för denna nya ökning?

En faktor är att Saudiarabien, världens ledande oljeproducent, förlängt en produktionsbegränsning fram till och med slutet av september i år. Ett faktum som fått oljepriset att stiga och i sin tur påverkat priset vid pumpen.

Därtill har världens näst största producent, Ryssland, meddelat begränsningar de med.

Men det finns ytterligare en, något mer oväntad förklaring till varför priserna nu stiger hastigt.

– Neddragningarna har varit kända men det som verkligen har överraskat är efterfrågan som varit så stark. Man hade trott att den skulle vara svagare med tanke på den svaga konjunkturen som världen i stor utsträckning befinner sig i, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker hos Handelsbanken till nyhetsbyrån.

Även bensinpriserna har ökat från cirka 19 kronor till närmre 21, en ökning med nära 9 procent.

Kopfer tror inte på några kraftiga höjningar i närtid. Däremot kan priset komma att fortsätta stiga upp under det kommande året.

– I det korta perspektivet kommer man inte låta priserna gå upp till 100 dollar eller högre men jag är ganska övertygad att vi når dit nästa år givet att konjunkturen kommer tillbaka lite grann.