Lång handläggningstid för att skaffa körkort för vattenskoter

Vattenskoter_Korkort_Maj
Nu är det hög tid att skaffa körkort för vattenskoter om du ska få köra fritt och inte bara på speciellt avlysta områden efter den 1 maj.

Nu är det hög tid att skaffa körkort för vattenskoter om du ska få köra fritt och inte bara på speciellt avlysta områden efter den 1 maj.

Friheten att dra ut på fjärdarna med en vattenskoter begränsas från och med den 1 maj. Då krävs som bekant körkort för att få framföra detta fordon.

Till dags dato har blott 800 personer gått den utbildning som krävs för att man ska få sitt körkort hos någon av de 40 utbildare som Transportstyrelsen har godkänt hittills. Handläggningstiden anges just nu till två månader.

Speciell övergångsregel

Den som har förarbevis, kustskepparintyg eller motsvarande kan dock framföra en vattenskoter lagligt fram till och med april 2023, förutsatt att hen kan visa upp sitt bevis på begäran.

Därefter måste den som vill fortsätta att köra vattenskoter ansöka om körkortet hos Transportstyrelsen till en kostnad av 300 kronor. Någon ny utbildning krävs alltså inte.

Den som är snabb…

Ytterligare en möjlighet, för den som saknar förarbevis och är riktigt snabb, är att gå en snabbkurs som ger leder till förarbevis före den 1 maj.

På så sätt kommer man undan med en kostnad på runt 2 000 kronor vilket ska jämföras med de 5 000 kronor som det kostar att ta ett specifikt vattenskoter-körkort.

Se också:
Norge inför körkort för snabba motorbåtar
Polisen om vattenskoterbuset – “det finns hopp”!
Obligatoriskt förarbevis för vattenskoter till sommaren