Höga farter och stora risker i Roslagsloppet

På lördag körs det 52:a Roslagsloppet, med start utanför Norrtälje och målgång i Öregrund. Närmare 120 båtar är anmälda vilket är klart fler än i fjol. Den 110 sjömil långa banan slingrar sig runt både södra och norra Roslagen. Med tanke på den låga vattennivån lär navigatörerna få det hett om öronen.

På fredag eftermiddag sker besiktning i Societetsparken i Norrtälje, ett utmärkt tillfälle för åskådare att få en nära titt på ekipagen och kanske en pratstund med de tävlande. På kvällen är det förarmöte. På lördag morgon redan kl 9 startar Classic offshore båtarna sin eskaderfärd inne från Norrtälje hamn, så som de startade under 70-80-talen. De som tävlar på än mer allvar och med högre farter är det start från kl 10 till 11 ute vid Gräddö Asken, vid Norrtäljetarmens mynning.

Stor variation
I Roslagsloppet startar många olika typer av båtar, alltifrån äldre ”Classic” offshorebåtar som deltog i Roslagsloppets begynnelse till moderna offshore racebåtar med alltifrån 50 hk till dryga 400 hk. Det är både vingförsedda så kallade batboats till katamaraner goda för farter på 90 knop. Det finns också en ”kändisklass” där alla ska tävla på lika villkor i lika i en entypsklass med Capelli RIB-båtar.

Dubbla 200 hk
Fjolårets totalsegrare Daniel Segenmark kraschade sin katamaran med 200 hk vid VM tidigare i år och kör därför nu sin något äldre ”reservbåt”. Men även den båten är god för nära 90 knop och han är ändå segertippad.

Daniel Segenmark tog totalsegern i fjol med sin katta som är god för 90 knop.

En av hans främsta konkurrenter som också kör en C-katta heter Roger Söderström. Även parter Wrenkler, som nu ska köra en större katamaran med dubbla 200 hk motorer, är heta kandidater till att knipa totalsegern.

Många grund
De större klasserna kör från startslingan vid Gräddö Asken sedan söderut förbi Kapellskär, ner mot grynnrika vatten norr och väst om Svartlöga. Det är lågvatten nu och många stenar att hålla reda på för navigatörerna, innan de siktar mot etappmålet i Väddö kanal.

V-24 som också kallas Batboat är en av de häftigaste klasserna med aggresivt gångläge och inombords V8. Här tidigare Europacupvinnaren Rasmus Wiik favorit. 

Efter omtankning och ett par timmars transport genom kanalen startar racet sedan om med en lika lång nordlig slinga. Det gäller för ekipagen att hålla hela vägen och besättningen att orka vara skärpta. Det blir verkligt utslagsgivande. Målgång sker för de lyckliga troligtvis mellan kl 13 och 14 i Öregrund.

För de som inte har möjlighet att följa tävlingen till sjöss finns nu möjlighet att följa den via nätet, då alla båtar ska ha en tracker ombord. Gå in på webtracking.se, så kan du följa hela racet från var du än är!

Text och foto: Per Benson.
Bearbetning: Gustav Morin.