Hjälten – Erik Busck räddade sin blivande flickvän i nöd

Ett stipendium på 20 000 kronor och en ny kär bekantskap. Det blev belöningen när Erik Busck dök i vattnet och räddade sin blivande flickvän i sjönöd.

Erik_Busck_Ung_Hjalte
Ett stipendium på 20 000 kronor och en ny kär bekantskap. Det blev belöningen när Erik Busck dök i vattnet och räddade en tjej i sjönöd.

”Erik Busck är en båtälskare som inte tvekar när det gäller att ställa upp för andra på sjön. Med ett gott humör och hjälpsamhet är han en förebild.”

Så löd juryns motivering när Båtlivets Unga Hjälte 2023 belönades med ett stipendium på 20 000 kr på båtmässan Allt för sjön. Erik Busck, som hjälten heter, går naturvetenskaplig linje på gymnasiet och planerar att bli läkare. Han är en båtälskare som seglar i sin egen Maxi 77, men han är också seglingsinstruktör och en mycket hjälpsam person.

Aldrig någon tvekan

Nomineringen till stipendiet grundas på en händelse när Erik räddade en tjej som hade drivit ut på sjön med sin kajak samtidigt som Erik stod på en brygga 100 m bort och höll utkik. När Erik såg vad som hände dök han i vattnet. Trots höga vågor och ström kunde han rädda tjejen med kajaken. En solskenshistoria är att tjejen som Erik räddade idag är hans flickvän.

”Självklart att hjälpa till ”

– Det är självklart att hjälpa till när man är ute på sjön. Jag är otroligt tacksam för det fina stipendiet som är en stor ära för mig, säger Erik Busck.

Aktiv på flera håll

Erik är medlem i Sotefjordens Segelsällskap på Västkusten eftersom han tillbringar somrarna i Bovallstrand och han jobbar även på en seglarskola i Hunnebostrand. Dessutom är han medlem i Vikingarnas Segelsällskap i Stockholm. Pengarna ska främst användas för att rusta upp Eriks egen båt.

– Jag tänker köpa en sprayhood och ett nytt storsegel till min Maxi 77, säger Erik.

Årligt stipendium

Stipendiet Båtlivets Unga Hjältar delas ut i samarbete mellan International Färg AB och tidningen Båtliv (Svenska Båtunionen), Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben.

Bilden föreställer från vänster Richard Johansson, International Färg AB, Erik Busck och kappseglaren Vilma Bobeck.