Från krigsfartyg till Tesla-driven turistfärja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

M/S Sylvia, som var med vid slaget i Normandie, håller fortfarande kurs och fart. Nu med återanvända så kallade ”second life-batterier” från en Tesla Model S.

Affärsidén är lika genial som lovvärd. Att lyfta ur den gamla Perkins-dieselmotorn och ersätta med en 85 kW elmotor.

Batterierna är återvunna från Tesla model S som av olika skäl inte längre används. Däremot har de fortfarande kapacitet för så kallad second-life användning.

 

Installation av ”second life-batterier” från Tesla.

Batterikapaciteten möjliggör upp till 14 timmars kryssning mellan laddningarna. Den elektriska framdriften avger mindre ljud vilket såklart ger en behagligare och mer naturnära upplevelse för passagerarna.

Bakom idén står Eco Sightseeing Sthlm AB med Elias Nilsson i spetsen som tillsammans med El & Marinteknik genomfört konverteringen.

Installation av batterierna.

Jag ville påskynda utvecklingen av hållbar sjöfart i nära stadsvatten.

Elias Nilsson, grundare av Ecosightseeing.

– Jag ville påskynda utvecklingen av hållbar sjöfart i nära stadsvatten – den bransch där jag själv verkar. Det pratas mycket om cirkulär ekonomi men ingenting har hänt trots att det borde vara en självklarhet. Att utgå från de resurser vi har, att hellre återvinna och renovera än att kassera och köpa nytt, säger Elias.

Det har kostat tre miljoner kronor att el-konvertera M/S Sylvia.

M/S Sylvia byggdes ursprungligen för brittiska kungliga flottan (eng. The Royal Navy) år 1943 och var enligt historien med vid landstigningen i Normandie 1944. Båten kan idag transportera upp till 48 passagerare och har hemmahamn på Strandvägen 19 i Stockholm.

Foton: Ecosightseeing.