Historisk etappseger för Kina

VOR puff 29 janBragdsegern på tredje etappen för Dongfeng Race Team innebär att det kinesiska laget nu tar ledningen i tävlingen. Se videor med analys från etappen och från målgången.

Dongfeng Race Team tog täten under det första dygnet efter startskottet i Abu Dhabi den tredje januari och har sedan lyckats hålla konkurrenterna bakom sig i över tre veckor. Ingen kinesisk båt har vunnit en etapp i Volvo Ocean Race tidigare.


– Det är fantastiskt roligt för hela laget och kanske extra stort för de kinesiska seglarna att få vinna på hemmaplan. Det är ytterligare ett bevis på hur hårt vi tränat det senaste året, säger Dongfengs svenska seglare Martin Strömberg som inte deltagit i etappen utan istället fått extra vila på land inför resten av tävlingen. 


– Det är skönt att toppa tabellen men detta är egentligen bara början. Alla har fortsatt att lära sig mycket under den här etappen och vi jobbar hela tiden på att bli bättre.

Den nya entypsklassen VO 65 har ökat konkurrensen.

Efter segern och två andraplatser i de tidigare etapperna seglar Strömbergs lag nu upp i ledning i den totala poängställningen. Jämfört med många av sina konkurrenter har de relativt lite erfarenhet från Volvo Ocean Race och deras framgång är det stora utropstecknet såhär långt under kappseglingen runt jorden.


Målgången som förmodligen satt havskappsegling ordentligt på kartan i Kina och som kan vara en stark anledning till att vi får se ett kinesiskt lag i racet framöver.

De kinesiska seglarna som ingår i truppen hade nästan ingen erfarenhet av havskappsegling innan de började träna inför tävlingen och Dongfengs ambition är att utveckla en ny generation kinesiska havskappseglare.

Ombord på Dongfeng Race Team under den tredje etappen fanns de två kinesiska seglarna Liu Xue ”Black” och Chan Ying ”Kit”, den franska skepparen Charles Caudrelier och hans fyra landsmän, australiensaren Jack Boutell samt lagets Onboard Reporter Sam Greenfield från USA.

Videomontage från den tredje etappen.

Dongfeng var 45 sjömil framför Abu Dhabi Ocean Racing när de gick i mål.

Den sjunde februari seglas ett In-Port Race i Sanya och dagen efter inleds den fjärde etappen till Auckland, Nya Zeeland. Volvo Ocean Race avgörs i nio delsträckor på vägen runt jorden och tävlingen avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.