Hissa upp motorn för hand och få högre toppfart!

Välsvarvat skrov, trimplan och powertrim i all ära men här är uppfinningen som förbättrar farten, balansen, ekonomin och körglädjen ytterligare ett par snäpp. 

Foilande båtar, eller bärplansbåtar på ren svenska, är ett kapitel för sig.

Men i övrigt har ytterst lite gjorts, eller kunnat göras, för att effektivisera motorbåtar och skrov sedan plastbåtens och V-bottenformens inträde i början på 60-talet.

Ta bara en sådan sak som att Fjordlingen, Jan Herman Linges mästerverk från 1962, fortfarande och mycket rättvist, betraktas som ett av världens bästa skrov i sin storleksklass.

Om detta ska tolkas som att det mesta, av det som kan förbättra en motorbåts köregenskaper, redan har gjorts låter vi vara osagt.

Klart är dock att powertrim och trimplan har gjort mer för effektiv framfart än vad alla former av steglister, speedrails samt variationer på bottenvinklar har gjort tillsammans genom tiderna.

I videoklippet ovan presenteras ett tredje sätt (utöver trimplan och powertrim) att hitta bättre fart, balans, ekonomi (med minskad miljöpåverkan på köpet) i sitt båtkörande.

Det här kan vara ett stort men enkelt steg för att förbättra prestandan.

Såhär går det till när motorn hissas. En till synes enkel manöver.

On The Fly Jack Plate som produkten heter togs fram för att få alla redan nämnda fördelar men också för att möjliggöra körning på grunda vatten.

Powerlift, som det heter, är förstås inget nytt för tävlingsförare och andra racing-fantaster men en välkommen nyhet för oss vanliga dödliga som kör planande snurrebåtar med rorkult.

Detta förutsatt att denna manuella variant är så billig i inköp och enkel att montera som vi hoppas.