Heyman 42 PPH: Enskrovsbåt med en katamarans egenskaper

En världsomseglare i fickformat – nu kommer de första bilderna på Gabriel Heymans senaste skapelse – Heyman 42 PPH. Med nytänk och öppna ytor är det en enskrovsbåt som närmast kan liknas vid en katamaran.

Heyman-42-PPH-launched-5-1

Det är föga förvånande att katamaraner fullkomligt har exploderat på såväl charter- som långdistansmarknaden under de senaste årtiondena. De tilltalande faktorerna är som bekant flerfaldiga. Ingen nivåskillnad mellan sittbrunn och salong, en öppenhet mellan desamma samt stora ytor och hög komfort. Allt det som efterfrågas i en båt värdig att bjuda med någon i på det stora haven och bland soldränkta öar.

Men katamaraner är inte för alla. Inbitna enskrovsfantaster skulle hellre gå upp i storlek (och då rejält) för att få samma komfort och utrymme.

Nu kan Heyman Yachts ha hittat en mellanväg – Heyman 42 PPH.

Trogna Hamnenföljare vet att detta varken är första eller sista gången som 42-fotaren från det svenska designer-esset kommer på tal. Den som har man följt våra segelbåtstester från det senaste året känner också igen Heyman 34 Sport.

Ta en titt på de första bilderna från Heyman 42 PPH! Foto: Heyman Yachts.

Nytänk och innovation

Konceptet med en däcksalongsbåtar är långt ifrån nytt. Det är dessutom något som konstruktören Gabriel Heyman gjort sig tämligen känd med Fantasi 44 Pilot House. Men den uppmärksamme har noterat att det i namnet på den nya modellen återfinns ytterligare ett P. P som för pocket. Målet med Heyman 42 PPH har varit att bygga en ordentlig och sjövärdig segelbåt som ska kunna mäta sig med 55 fotare av liknande konfiguration.

Hur har man lyckats med detta?

Svaret är smart design. På dagens cruisingmarknad hittar man allt som oftast modeller som med skohorn ska lyckas få med den närmaste familjen, två kusiner, svärmor, hennes särbo och helst också en eller två hundar.

Det säger alltså sig självt att det inte finns plats till så mycket annat.

Snarare än att gå den så väl utstakade stigen har Heyman valt att trampa upp sin egen, 42:an är nämligen byggd för ett ägarpar med två gäster. Inte mer men möjligtvis mindre.

Den tidigare öppenheten är ytterligare ett designgrepp som får båten att kännas större än vad den är. Addera de snudd på obefintliga nivåskillnaderna så kan man nästan ända från rorsmansplatsen  hålla koll så att hundskrället inte lägger sig i kojen i förpiken.

Och hur seglar hon?

Hamnen ber om att få återkomma med ett ordentligt test men enligt tillverkarens egen utsago så ska hon prestera väl. På en bidevind kan man vänta sig farter uppemot sju knop och under öppnare bogar utlovas ytterligare 1-1,5 knop.

Med det sagt är Heyman 42 PPH inte en racer. Fokus ligger snarare på trevnad, komfort och enkelthet. Med sina elektriska furlingsystem och smarta lösningar är Heymans 42:a närmre en knappseglingsbåt än en båt för regattor. Något som stärks än mer av cruisingorienterade lösningar som en längre fenköl och djupgående på måttliga 1,48 meter. De flesta som skaffar sig en båt som denna lär också extrautrusta den med ett centerbord för att minska avdriften i hård vind.

Vi på Skippo ser onekligen fram att emot att ordentligt få testa denna decksalongsseglare i fickformat.