Hembygge på 13 fot med 1000 hk!

En 13-fotare med hästkrafter så det räcker till en mindre färja är precis lika vansinnigt som det låter…

…inte minst med tanke på att det handlar om en lätt båt och att kraften kryddats upp med dubbla turboaggregat. Det borde kunna ge en hejdlös knuff som troligen är ganska spännande att hantera.

Amerikanaren Andrew Backlund är en erfaren båtåkare men när det kommer till att mecka med motorer och i synnerhet till att hantera installation av turboaggregat, så har han i det här bygget tassat i utkanterna av sin egen kompetens.

Körupplevelse har utan tvivel gått före komfort. Jetaggregatet är lika långt som sittbrunnen.

Tanken i grunden var att bygga en turbomotor, koppla den till en vattenjet och sen böka in hela härligheten i en liten fis till båt som hans far haft liggande sen 1992.

– Youtube, Google och Instagram har varit största hjälpen. Folk älskar att ge råd och tips och min inställning till det här hobbyprojektet har mycket handlat om att lyssna och lära, säger Andrew Backlund.

Det är mycket nördsnack kring motorbygget i videon ovan. Om du bara vill se det lilla vidundret öppna spällen så spola fram till slutet!

Andrew har lagt 500 timmar på att bara få ihop motorn men nog verkar det som att han lyckats på den punkten. Motorrummet ser mycket prydligt ut på alla plan och är i sig lite annorlunda då det är placerat framför sittbrunnen. Lite som flera rena insjö-racerbåtar såg ut för 100 år sen.

den leverar en högre och längre roostertail än någon annan 13-fotare vi sett…

Resultatet är i vilket fall en accelerationssnabb liten racer som pyser och fräser och verkar vara en handfull att hantera. Inte minst för att den ser ut att gå lite som en dåligt hanterad jetski (ståmaskin).

En jetski  galopperar fram om inte föraren har rätt teknik och placerar sin vikt rätt. I båten är det svårt att påverka vikten och resultatet verkar dessvärre bli därefter.

Andrews bygge levererar också en högre och längre så kallad roostertail än någon annan 13-fotare vi sett, vilket ju knappast är något som gör underverk för effektiviteten men som definitivt gör underverk för uppmärksamhetsfaktorn.