Världens största kryssningsfartyg: Icon of the Seas

Icon of the Seas – ett namn med mycket att leva upp till. Nu seglar hon ut från Åbo och det finska varvet Turku Meyer för ett test på tio dagar på Östersjön. I klippet kan ni se världens största kryssningsfartyg för första gången lämnar hamn!

Efter år av byggnation och en ännu längre planering seglar världens genom tiderna största kryssningsfartyg ut från Åbo och varvet Meyer Turku. Namnet är ett som varit på mångas läppar – Icon of the Seas.

365 meter från för till akterstäv, en kapacitet på 5 610 passagerare i normala förhållanden men kan ta upp till 7 600, en besättning på 2 350, fem gånger så högt tonnage som Titanic, 20 däck varav 18 är tillgängliga för gäster, åtta så kallade ”grannskap” som alla kopplas samman via en park med blomster, pooler, vattenfall och scener för shower, över 40 restauranger och såklart – ett vattenland.

– Att bygga det här fartyget är ett utmanande projekt, men jag är stolt över varvsarbetarna och att det går att bygga ett sådant här på Åbovarvet, säger Tim Meyer vd för Meyer Turko till Svenska Yle.

Läs även:
Snart har världens största kryssningsfartyg sin ljungfrufärd

Än har inga faktiska foton tagits ombord på Icon of the Seas och bilderna i bildspelet är bara renderingar. Men så fort vi på Hamnen får nys om riktiga foton ser vi till att ni är först med att ta del av dessa!

Tio dagar på Östersjön

Under de senaste månaderna har 6 000 personer jobbat med att färdigställa Icon of the Seas som i januari har sin jungfrufärd i Karibien. Färden från Östersjön och sedan över Atlanten går i slutet av november.

Först måste dock alla system testat, och var bättre än på Östersjön?

Under tio dagar testat alla system och fartygets prestanda. Ombord finns representanter från kryssningsbolaget Royal Caribbean.

Att döma av vad de hittills upplevt lär Icon of the Seas inte lämna någon besviken. Åbovarvet har nämligen beställning på två systerskepp till bjässen. Dessa beräknas vara färdigställda 2025 och 2026. Och trots rådande omvärldsläge samt ekonomiska situation ser Tim Meyer en ljus framtid.

– Jag är säker på att det kommer en ny order, men jag är osäker på när.