Här lever onsdagskappseglingen – utvecklat app för enkelhet

På Trälhavets Båtklubb är onsdagsseglingarna en succé. Genom att göra kappsegling enkelt har deltagarantalet skjutit i höjden. Med appen Klubbsegling öppnar man nu för fler klubbar att pröva samma vinnande koncept.

Spinnakersegling under en av Trälhavets Båtklubbs onsdagskappseglingar.

Många är de klubbar som upplevt ett stadigt minskande av deltagare på sina tisdag-, onsdags-, eller torsdagskappseglingar. Ett välkommet avbrott i vardagen för vissa. Ett omständigt stressmoment för andra.

Men på Trälhavets Båtklubb i Åkersberga har man hittat ett riktig framgångskoncept. Sedan ett antal år tillbaka har deltagandet bara ökat och istället för krångliga anmälningsprocesser har man fokuserat på enkelhet.

– Deltagandet har stigit sedan 2018 och troligtvis har den gjort det tack vare enkelheten. Vi jobbade med en Facebook-grupp som kommunikationskanal där information gick ut och utan föranmälningar. Istället gick det ut ett inlägg på varje onsdagsförmiddag med vilken bana som gällde när väl starten gick på kvällskvisten, säger Mikael Holmström som är ordförande i TBK kappseglingssektion.

Uppemot 50 deltagande båtar – varje vecka

På onsdagskvällarna är det snarare regel än undantag att uppemot 50 båtar dyker upp på startlinjen. Där blandas allt från Expresser till trimaraner och 45-fotare. Alla startande tar sin egen tid och har fram tills i år rapporterat in via Facebook-gruppen.

Valet att köra med eller utan undanvindssegel är inget som behöver göras i förväg det heller. Blåser det för mycket får spinnakern stanna i säcken.

– Vi tror att allt detta är en del av enkelheten som gör att det är mer välkomnande för seglare av alla erfarenhetsgrader. På så sätt försöker vi plocka in hela spektrat för att alla ska känna sig välkomna, säger Mikael Holmström.

Trälhavets Båtklubb har dessutom skaffat sig ett rykte som en klubb för alla med sug efter kappsegling.

– En annan faktor som bidragit är att vi aktivt propagerat för att båtar från andra klubbar ska få vara med och kappsegla. Vissa klubbar tillåter bara medlemmar att vara med medan vi varit otroligt öppna vilket i sin tur gynnat deltagarantalet, säger Johan Skåntorp.

Teknikens under

Att segla onsdagskappseglingar innefattar dock mer än bara segling. De ökade antalet deltagare har också medfört en hel del administration. Efter kappseglingarna behövde Mikael Holmström sitta och leta igenom kommentarsfält, mejlkorgar och sms för att sammanställa alla tider, ofta långt in på kvällskvisten. Innan honom drog Joakim Bergkvist, seglingsledare för onsdagsseglingarna, samma tunga lass vecka efter vecka.

Det var tills att Johan Skåntorp fick en idé.

– Min erfarenhet är från seglingen och från de behov som finns. Jag har länge känt att det funnits behov att förenkla, säger Johan Skåntorp.

Resultatet blev appen Klubbsegling. Målet med utvecklingen har varit att göra det ännu enklare och under våren och sommarens kappseglingar har den testats skarpt under Trälhavets onsdags- och klubbkappseglingar.

– Vi arbetat fram något som vi tror ska fungera bra för seglarna och fått positiva reaktioner i klubben.

Och enklare har det blivit. Mikaels långa kvällarna med att leta reda på sms, mejl och Facebook-kommentarer är nu över.

Istället görs allt automagiskt via den nyutvecklade appen.

– Efter det första skarpa testet i våras slängde jag iväg ett sms till Mikael och frågade om han sluppit all administration. I svar fick jag en bild på honom med en öl i handen, säger Johan och skrattar till.

Uppdateras med nya funktioner

Nu tittar man på mjöligheten att lägga till funktioner för jaktstart, banbeskrivningar och automatisk målgång. Det senaste tillskottet har varit att separera klubbar från varandra. På så sätt blir appen tillgänglig för fler som vill prova på Trälhavets vinnande koncept.

– Jag skrev till några klubbar tidigare i veckan och en del har redan hört av sig med förfrågningar om de kan använda appen vid sina arrangemang.