Här är Kustbevakningens nya arbetsbåt – god för 40 knop

Båtar för tuffa jobb i tuffa förhållanden. Ungefär så beskriver Kustbevakningen sina 14 nya hårdingar från Vector.

Vector-Kustbevakningsbåt
Kustbevakningens hart beställt 14 stycken nya båtar för ”hårt arbete i hårda förhållanden”.

Det kan gälla insatser vid oljespill eller tuffa landstigningar i stökiga förhållanden. Oavsett vad så ska Kustbevakningens nya arbetsbåtar stå pall i alla lägen. De nya båtarna, allt som allt 14 stycken, kommer kunna sjösättas med kran från större fartyg.

Utöver detta är informationen knapphändig. Klart är dock att båtarna kommer att byggas och utrustas på ett varv i Lettland med undantag för motorer och drev som monteras på Rindövarvet utanför Vaxholm.

Gummiupphängd hytt

Som namnet, Vector ProBoat, antyder så är det just arbetsbåtar som är Vectors specialitet. Något som ställer extra stora krav på arbetsmiljön ombord där den viktiga länken mellan människa och maskin – eller förarmiljön i klartext – är ack så viktig. Därav en gummiupphängd hytt som dämpar stötarna när havet är på sitt allra mest upprörda humör.

Ytterligare specialiteter är en förstärkt köl i 8-millimeters bottenplåt som tillåter att man stävar iland mot klippor samt en förstärkt bogramp som möjliggör smidig lastning och lossning. Likaså har båten en utvändig styrplats som komplement till den vanliga.

Plus 40 knop

Båtarna kommer bli 8,5 meter långa och utrustas med Volvo Penta D6 med duopropdrev samt bogpropeller. Arbetet på varvet påbörjas omgående. Om allt går som man tror och hoppas så sker leveransen av de första båtarna vid årsskiftet.

Beräknad toppfart +40 knop med Volvo Pentas D6 (380 hk).