Här är de mest sökta båtmärkena i Sverige

Berätta vilken båt du söker – och vi vet var du bor. Hamnen.se har gjort ett nedslag i vad svenskarna söker efter när de letar båtar på Blocket. Här är hela listan!

Svenska folkets båtfavoriter ser ut enligt följande på kartan: Ett Buster-bälte som täcker i princip hela östkusten samt delar av inlandet och ett Nimbusbälte som har ett fast grepp om hela Västkusten från Kosteröarna ner till Skanör.

Däremellan ett antal lokalpatrioter som söker efter den lokala stoltheten. Samt några frågetecken. Det blev resultatet när Hamnen.se gjorde ett nedslag i Blockets sökstatistik i september.

I båtarnas Finnkamp är Buster en solklar segrare, de svenska aluminiumbåtarna kommer inte i närheten förutom i Stockholm och Östergötland där Anytec kravlar sig upp på en fjärdeplats denna månad.
Buster är en storfavorit i Sverige, såväl i inlandet som på t ex Gotland.

Men mjukar vi upp resultatet med bäst av 5 blir resultatet Sverige-Finland 2-2. Etta på söktoppen är finländska Buster, följt av svenska Nimbus. No 3 på listan blir en distingerad britt, Princess, följt av smålänningen Ryds och finländska Yamarin.

På västkusten tycks få bry sig om att ägandet i Nimbus har lämnat Bohusläns bryggor och numera är en liten sidoinvestering i Oriflamefamiljen af Jochnicks sminkimperium. Intresset för det klassiska varumärket är urstarkt. I Stockholm är Nimbus det näst mest sökta båtvarumärket.

Kungaspinn
Sedan har vi lokalpatrioterna. Naturligtvis söker båtspekulanter i Gävleborgs län efter Ockelbo. Utbudet är stort, priserna är låga och märket har fått en renässans efter konverteringen till aluskrov samtidigt som kungafamiljen gett ny glans åt den gamla bruksorten där de klassiska Ockelbobåtarna såg dagens ljus.

Värmlandsstekare
Samma fenomen ser vi i Värmland där Forbina-båtarna kniper förstaplatsen. Karlstadvarvet hänger i och i inre hamn nedanför Löfbergsskrapan i Karlstad är Forbina ”the shit”, det vill säga – det är i Forbina som man ska anlöpa med en sommarkväll.

Att Ryds håller ställningarna i Kronoberg är en lågoddsare. Sveriges folkligaste båt bjuder kanske inte på designutmaningar, men på kvalité och andrahandsvärde, vilket är mer attraktivt på andrahandsmarknaden.

Båtsveriges Volvo är Ryds. Inte minst deras mindre båtar håller god stabilitet – både fysiskt och i digitala söksiffor.

Sedan kommer vi till Nimo och Dalarna, ett märke som inte präglats av digitalieringens tidevarv, googlar man på Nimo dyker det upp en rappare eller ett torkskåp.

Men dalkarlar (och –kullor) är patriotiska och glömmer inte sina egna. Nimo som är en, om än lite undanskymd, klassiker i båtsverige, har uppenbarligen en plats i dalfolkets hjärtan även om det ar ett tag sedan en Nimo plastades ihop i Falun.

När vi sedan kommer till Örebro län känns det mer komplext att hitta logiken i sökvanorna. Här toppar Princess…

Hybris i Närke
När vi i skrivande stund söker på Princess finns det 88 Princess till salu på Blocket men 0 i Örebro län. Kan det vara ett tecken på en närkisk hybris? Eller pågår en aktion att Hjälmaren, Sveriges minsta storsjö, ska fyllas med Princessbåtar? Ses inte närkingar som lite smådryga, hur ska de då bli om de skaffar Princess? Man fasar.

Sedan kommer vi till sydöstra kusten, Blekinge/Kalmar. Här toppar Uttern respektive Yamarin sökstatistiken. Orsak? Ja, bra funktionella båtar, ofta till rätt pris. Ibland räcker det.

TOPPLISTOR: Mest sökta båtvarumärkena (september – kategorin ”båtar” dvs alla båttyper)

Riks:
1. Buster
2. Nimbus
3. Princess 
4. Ryds 
5. Yamarin

Stockholm:
1. Buster 
2. Nimbus 
3. Princess 
4. Anytec 
5. Coronet

Västra Götaland:
1. Nimbus
2. Ryds
3. Buster
4. Princess
5. Windy

Skåne: 
1. Nimbus
2. Buster
3. Ryds
4. Targa
5. Princess

Jönköping: 
1. Buster
2. Ryds
3. Yamarin
4. Bella
5. Flipper

Östergötland: 
1. Buster
2. Yamarin
3. Linder
4. Anytec
5. Flipper

Uppsala:
1. Buster
2. Nimbus
3. Princess
4. Flipper
5. Silver

Halland:
1. Nimbus
2. Aquador
3. Princess
4. Yamarin
5. Windy

Norrbotten:
1. Ryds
2. Uttern
3. TG
4. Flipper
5. Linder

Västerbotten:
1. Buster
2. Linder
3. Uttern
4. Silver
5. Yamarin

Jämtland:
1. Buster
2. Chris Craft
3. Linder
4. Hallberg-Rassy
5. Wellcraft

Västernorrland: 
1. Buster
2. Linder
3. Sunseeker
4. Princess
5. Quintrex

Gävleborg:
1. Ockelbo
2. TG
3. Chaparral
4. Rinker
5. Bayliner

Dalarna:
1. Nimo
2. Bayliner
3. Yamarin
4. Ockelbo
5. Flipper

Värmland:
1. Forbina
2. Yamarin
3. Sea Ray
4. Anytec
5. Winga

Örebro:
1. Princess
2. Buster
3. Uttern
4. Ryds
5. Nimbus

Södermanland:
1. Buster
2. Nimbus
3. Flipper
4. Princess
5. Yamarin

Kalmar:
1. Yamarin
2. Bayliner
3. Uttern
4. Linder
5. Winga

Gotland: 
1. Buster
2. Linder
3. Ryds
4. Uttern
5. Nimbus

Kronoberg:
1. Ryds
2. Linder
3. Winga
4. Buster
5. Yamarin

Blekinge: 
1. Uttern
2. Ryds
3. Hallberg-Rassy
4. Princess
5. Nimbus