Hansen vinner Stena Match Cup Sweden

Björn Hansen och hans team har gjort det igen. De vände 0-2 underläge och tog hem segern i årets Stena Match Cup Sweden.


Björn Hansen och hans Team ework har haft en ganska tuff inledning på säsongen. Det gick varken vägen i Tyskland eller i Korea, där de presterat väl sista åren.

Men nu kom vändningen. Och det trots att en av teamets stora klippor genomgick något tragiskt tidigare i veckan. 

– Jag tillägnar en stor del av den här segern till Mathias ”Mattan” Bredin. Han är den som håller ihop och driver hela projektet, samtidigt som han är grym på fördäck. Han tog sig igenom det här racet trots att hans mor gick bort tidigare i veckan, sade Björn Hansen i sitt segertal till publiken på Marstrand.

Björn och hans mannar hanterade de riktigt tuffa förhållandena som rådde under gårdagen och visade samma precision i dagens lättare vindar. En av teamets stora styrkor är att vända från underläge. I finalen vände de ett 0-2 underläge till tre raka segrar. 

– Det var mitt fel att vi sumpade de två första matcherna. Jag gjorde bort mig i en start och sen strulade jag till det på banen. Det är tur att teamet har förmågan att bita ihop och bara fortsätta, säger Björn Hansen. 

WMRT Marstrand Hansen wins(Från vänster: Sebastian Wedel, Mathias Bredin, Björn Hansen, Gustav Tempelman, Philip Kai Ghule.)

Pressrelease:

Seglaren Björn Hansen och hans eWork Sailing Team lyckades med ytterligare en mirakulös vänding i Stena Match Cup Sweden. Efter underläge med 2-0 mot nyzeeländaren Phil Robertson i dagens final vann de tre raka matcher och Hansen blev därmed den första svenska skepparen som lyckats försvara sin titel på Marstrand.

Det nyzeeländska laget såg starka ut i de två första matcherna och satte press på Hansen. Trots att svensken låg tätt bakom seglade Robertson kontrollerat upp till en ledning med 2-0 i matcher. Uppförsbacken såg lite lättare ut för Hansen efter en trygg seger i race nummer fyra och i nästa match lyckas de kvittera till 2-2. En avgörande duell följde där Robertson tog initiativet på den första kryssen. Hansen höll sig tätt intill motståndaren, utmanade och lyckades pressa Robertson till ett straff när de närmade sig den första rundningen.

I en tät avlutning försökte Robertson straffa tillbaks Hansen men svensken kunde hålla undan.


– Jag ställde till det i de två första matcherna och gjorde misstag på kryssarna. Det är klart att det var ett nervöst läge men vi kom tillbaka tack vare besättningens fantastiska arbete. Det känns helt underbart att vinna i Marstrand igen och det är det roligaste som finns för en svensk seglare, säger Björn Hansen som nu är den skeppare som vunnit Stena Match Cup Sweden flest gånger efter seglingslegenden Peter Gilmour.

Björn Hansen och eWork Sailing Team vann Stena Match Cup Sweden 2012 och de är det första svenska laget som lyckats försvara sin mästartitel i tävlingen sedan starten 1994.

Förra året tog de silver i matchracing-VM men laget har haft en tuff start i årets världscup. Segern på Marstrand innebär att de plockar in värdefulla poäng eftersom de fyra lagen som toppade tabellen innan Stena Match Cup Sweden slogs ut ur regattan innan semifinalerna.


– Det här var mer eller mindre nödvändigt för att vi skall kunna hänga med i kampen om VM-titeln. Det mycket hårt jobb som återstår i de tre deltävlingarna som återstår men tack vare den här segern finns chansen kvar, säger Hansen. 


Italienaren Simone Ferrarese vann matchen om tredjepris i två raka matcher mot Keith Swinton från Australien.”

Läs mer på www.wmrt.com.