Hanse skapar lyxbåt till budgetpris

Det tyska storvarvet ger lyxbåtstillverkarna en tankeställare med sin nya 575 som har allt man kan önska till ett relativt lågt pris. Till exempel dubbla tvättmaskiner och nästan överdriven ståhöjd.

Förr var storbåtsägande förunnat de riktigt rika. Ville man ha en båt över 50 fot fick man vara redo att punga upp ordentligt, för de enda båtarna i den storleken låg i segmentet där Swan och Baltic huserar. Det fanns inga ”budgetalternativ”.

Det har det blivit ändring på. Nu tillverkar storvarv som Hanse jättebåtar mer eller mindre på löpande band. Och de kan hålla nere priserna rejält. Att köpa en helt ny välutrustad 60-fotare för 5,5 miljoner kronor, vilket Hanse 575 kostar, var inte möjligt för ett par år sedan. Man kan nog nästan säga att priset för den största Bavarian eller Hansen är vad man förlorar i värde på ett antal år när man köper en betydligt dyrare båt som en Swan, Baltic, Oyster och kanske till och med en Hallberg-Rassy.

Kundkretsen är säkerligen inte densamma. Träarbetet ombord är inte utförd med samma finnes, materialen är enklare och passformen och känslan likaså. Byggprocessen är rationaliserat in i minsta detalj. Man får säkerligen fortfarande vad man betalar för. Inget har ändrats på den punkten. Men i vilket fall kan man inte kalla Hanses näst största modell för annat än en lyxbåt. Och därför kan man kan konstatera att utvecklingen går mot att fler får möjlighet att leva i lyx.

Hanse 575
Längd 17,15 m
Längd vattenlinje 15,15 m
Bredd 5.20m
Segelyta 140.74 kvm
Djupgående 2.85 m
Vikt 19,5 ton
Kölvik 5,9 ton
Designer: Judel/Vrolijk
Mer info www.hanseyachts.com.