Hamnen.se livesänder Mästarnas Mästare

I helgen avgörs vem som är Sveriges bästa seglare alla kategorier. Alla svenska mästare och ett gäng OS-medaljörer gör upp i Båstad 11–12 oktober. Ni kan följa allt genom en revolutionerade livesändning på Hamnen.se.

Mycket står på spel när den prestigefyllda tävlingen Mästarnas Mästare samlar 35 av årets SM-vinnare och 5 ”wildcards”, för att tävla om om titeln ”Mästarnas Mästare”.

På plats är vår senaste stora stjärna Josefin Olsson, som i år tagit såväl VM-silver som SM-guld i Laser Radial, samt SM-vinnaren Jesper Stålhiem. Båda är landslagsseglare och medaljhopp inför OS 2016.

Modern racer
Rasmus Myrgren, OS-medaljör i Laser, samt tidigare Mästarnas Mästare-vinnare, är en av årets wildcard-utmanare. Nytt i år är att mästerskapet avgörs med båttypen J/70 som tävlingsredskap istället för CB 66. Båten kommer att seglas av 3-5 personer, beroende på hur stora seglarna är. På lördagen avgörs den första grundomgången, följd av andra chansen och finaler på söndagen.

Livesändning utöver det vanliga
Evenemanget ordnas för nionde gången och erbjuder ett unikt tillfälle för publiken att på nära håll både följa seglingarna och träffa stjärnorna. Men man behöver inte vara överdrivet ledsen om man inte är på plats. Bäst följer man ändå seglingen framför datorn, paddan, luren eller teven. Svenska seglarförbundet och Hamnen.se fortsätter nämligen sitt samarbete med att genomföra nydanande livesändningar.

MM3Det blir hårda tag när eliten möter talangfulla ungdomar och gamla kölbåtsnestorer. 
Foto: Joakim Hermansson/SSF

– Mästarnas Mästare har alltid varit en testplattform där Svenska Seglarförbundet vill ta ut svängarna och visa vad som går att göra, dels i form av nya kappseglingsformat. Men också medialt och där har vi på Skippos haft förmånen att få visa vad vi går för senaste åren. I år blir det livesändningar från alla race med än högre kvalitet än tidigare, säger Skippos chefredaktör Gustav Morin.

– Det är en rolig kappsegling att följa och nu ska vi lyfta livesändningarna ytterligare en nivå. Vi har experimenterat en hel del senaste åren och tänjt på gränserna. Vi har sänt i hd med flera kameror, både från land och från flera båtar. I år har vi landat lite mer i tekniken, skaffat en stabilare lösning och kan fokusera mer på innehåll, säger Frej Rydhem, producent på Hamnen.se. 

Segling som boxning
Tittarna kommer att få följa seglingarna via flera kameror från land, från följebåt och ombord på kappseglingsbåtarna med både bild och ljud. Seglarförbundets Stefan Rahm, en av Sveriges mest erfarna kappseglare som kan kommentera segling som vore det boxning, rapporterar ute från vattnet. Skippos ankare Claes Olivecrona och OS-medaljören Marit Söderström håller ställningarna i studion med intervjuer och insideinfo.

Chatt och tracking
Parallelt med livesändingen och chatten på playkanalen går det också att se båtarnas position via tracking (återkommer med länk). Alla race går såklart också att se efter tävlingen.

Sändningstart
Sändningarna drar igång klockan 9.20 både lördag och söndag. Sändningarna pågår till seglingarna avslutas, vilket beräknas till ca 15.00 båda dagarna.Varje race beräknas ta 15 minuter.

Livesändningen kommer att publiceras på Hamnen.se men om man vill chatta med andra tittare samtidigt som man följer seglingarna surfar man istället in på Hamnenplay.se.

Två videor som visar J/70 – den nya balla båten som seglas för första gången i Mästarnas Mästare i år.