Hallberg-Rassy 69 – första seglingsbilderna på rekordbygget

Sjösatt! Hallberg-Rassys allra största och stoltaste skapelse hittills har nu fått sträcka ut på sin första bog. Här är bilderna.

Hallberg-Rassy-69-vinter-inledning
Det nya stolta Orust-bygget Hallberg-Rassy 69 på 22,22 meter och 46,5 ton är nu sjösatt och genomgår sina första testseglingar. Pris 59 miljoner kronor.

Det stolta Orust-varvet Hallberg-Rassy passerade ännu en milstolpe här om dagen när man sjösatte och testseglade sin största båt hittills. Därmed fick denna 22,22 meter och 46,5 ton tunga skapelse sträcka på vingarna för första gången i sitt rätta element.

Se också:
Hallberg–Rassy 69 – sjösättningen av rekordbygget närmar sig

Testseglingarna, som bara är en punkt på listan över allt som ska hinnas med innan premiärvisningen på båtmässan i Düsseldorf den 20 – 28 januari uppges ha avlöpt väl och stor vikt har lagts vid att skapa en komfortabel men också lätthanterlig båt som ej heller skäms för sig när det gäller prestandan.

Flushad och fri

Speciellt stolt är man över ett särdeles rent och befriande flushat däck för om masten. Men också över en inredning som är helt från nivåskillnader hela vägen från fören till aktern. Hemligheten bakom Hallberg-Rassy 69:ans enkla hantering påstås bland annat ligga i vad varvet kallar för “knappsegling”. Något som i praktiken innebär att det bara är knapptryckningar snarare än muskelkraft som krävs när det ska hissas, skotas och revas.

– Det är ingen tvekan att detta är en stor och kraftfull båt. Samtidig är hon på alla sätt en typisk Hallberg-Rassy. Frers magiska linjespel och proportioner, rent och fint däck, helt flush för ommansten, alla funktioner man önskar på rätt ställe, skyddad sittbrunn med exemplarisk sikt åt alla håll, skriver varvsmagnaten Magnus Rassy efter att de initiala testerna av båten.

De första testseglingarna när nu avklarade och nu väntar premiärvisningen i Düsseldorf i januari. Nya Hallberg-Rassy 69 är 22,22 meter lång och väger 46,5 ton. Pris från 59 miljoner kronor.

Det har inte sparats på krutet

Ruffen – om man nu kan kalla inanmätet på en 69-fotare för ruff – beskrivs lite paradoxalt som såväl gemytligt som platsgeneröst.

– Man förbluffas över hur snart man tycker att båten är alldeles lagom i storlek, skriver Magnus Rassy.

Det har lagts stor vikt vid att ha ett naturligt ljusinsläpp via de stora skrovfönstren i salongen. Man har också, i sedvanlig ”Hallberg-Rassy”-anda sett till att inga utrymmen går till spillo.

Pris 59 friska miljoner

Med testseglingarna och fotograferingen avklarad väntar nu förberedelserna inför resan till Düsseldorf och premiären på världens största båtmässa där man hoppas på möten med kunder som är beredda att hosta upp de 59 miljoner kronor som en Hallberg-Rassy 69 kostar.