Hallberg-Rassy 40C – första intrycken från testen

Mer volym, bättre manövreringsförmåga och bättre prestanda. Det är några omdömen som vi lyckas klämma ur Hamnens Claes Olivecrona mitt under brinnande test av nya Hallberg-Rassy. Testen i sin helhet publiceras inom kort.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Hallberg-Rassy 40C samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Att denna nyhet är ny förstår vi men vad är det som gör den het?

– Om mans får tro varvet så är den bättre än sin föregångare och en så länge verkar det lovande. Vi får väl se vad slutdomen blir.

Lovande?

– Ja, jag måste tillstå att den invändiga volymen, manöverförmågan såväl som prestandan har överträffat mina förväntningar.

Prestandan säger du – ska inte Hallberg-Rassy vara en trögburk som är trygg snarare än snabb?

– Nja, det är nog bara sedan gammalt – väldigt gammalt. De senaste decennierna har båtarna blivit allt snabbare som bevis på att tryggt och snabbt går utmärkt att kombinera.

Och det gäller även Hallberg-Rassy 40C?

– … som på det hela taget har ett välsignande skrov med rak stäv och lång vattenlinje – ja. Sedan har man jobbat tätt ihop med en segelmakare som har tagit fram ett storsegel med föredömligt stor akterrunda vilket också gör sitt till för prestandan. Många bäckar små…

Så prestanda är numera viktigt även på utpräglade långseglare.

– Ja absolut. Folk vill ha modernare och snabbare båtar som betar av sjömil i snabb takt.

Något mer hett om nyheten?

– Ja, absolut! Jag har min sidekick, den minst sagt framgångsrika västkustseglaren Sten Hæger med mig som bombar på med knivskarpa analyser i stort och smått om Hallberg-Rassy 40C.

Tillvalslistan är såklart lång. Ett attraktivt tillbehör för långseglaren kan vara en hardtop som syns på en av bilderna ovan. Foto: Ludovic Fruchaud.

Som till exempel?

– Det får du se när testen publiceras inom kort, avslutar Claes Olivecrona.

(Nu är testen publicerad reds. anm.) Se här!

Se mer på Hallberg-Rassy Läs också historien om Hallberg-Rassy 75 år.