Hallå TV-sporten?

Hasse Bauer på hamnen.se har tröttnat på medias bevakning av segling. Nedan hans öppna brev till gubbarna på TV. Jag är osäker på vem som var media-ansvarig på mästarnas mästare, men flera av Hasses idéer borde kunnat flyga?

Medias bevakning av vår sport debatteras med jämna mellanrum. Varför skrivs det inte mer? Varför sänds inte segling på TV? Varför finns inte svenska seglingstidningar på nätet? Vems fel är det? Vad gör SSF?

Arne på regatta.nu bidrog till debatten med att trolla fram tre helsidor på sig själv och sin besättning (Venern Cup i Nya Wermlands-Tidningen, Kattegatt Pokalen i Kungsbacka-Posten och ett personporträtt i G-P). Way to go!!!

Åke Fredriksson, som ju har varit insyltad i TV-media både kring Whitbread, Volvo Ocean Race och Tjörn Runt vet hur svårt det är. Han tog upp detta på sin blogg i våras.

På global nivå (läs OS) har man officiellt kommit fram till att segling är tråkigt och färglöst.

Men både Volvo och Ericsson menar att man kan räkna hem sina investeringar bara i publicitet. Och Archipelago Raid (233.000 hits på Google) fortsätter att generera TV-tid på BBC, SKY och YLE långt efter tävlingen är över.

Det verkar finnas två sidor av myntet. Media gillar gubbar som vinner mot alla odds, färgglada strapatser & action. Media gillar inte Express SM eller duktiga seglare som letar vindstråk. Om man inte har en bra vinkling.

Precis som i våra vanliga jobb. Det spelar ingen roll vad man gör, vill man få press så måste det finnas ett nyhetsvärde. Något nytt. Något annorlunda. Efter att ha jagat chefredaktören på Computer Sweden en bra tag svarade han att ?att vara framgångrik för att man gör allting rätt saknar nyhetsvärde?. Tack för det?

Hej TV-sporten,

För Sportspegeln söndagen den 21 oktober var Max Bursell redaktör, Berry Lindström producent och Albert Svanberg ansvarig utgivare.

Av ren nyfikenhet undrar jag hur redaktionsledningens nyhetsvärdering fungerade den söndagen?

I TV-upplagan sändes ett cirka fem sekunders inslag om vinnaren i ?Mästarnas Mästare?, det vill säga den regatta som Svenska Seglarförbundet arrangerade för 25 av årets svenska mästare i kappsegling plus två så kallade Wildcards. Wildcards var landslags-seglarna Theresé Torgersson och Johan Molund.

I webbupplagan fanns ingen rapportering från denna idrottshändelse. Beror det på att ?Mästarnas Mästare? inte ens fanns med i körschemat?

Segelsporten är en liten sport i jämförelse med fotboll, ishockey, golf, längdskidor och friidrott, men Svenska Seglarförbundet är ett av landets tio största idrottsförbund med cirka 127 000 medlemmar fördelade på 435 klubbar och 79 klassförbund.

Med Mästarnas Mästare fanns ett gyllene tillfälle för TV-sporten och även andra media att lyfta fram en sport som milt uttryckt blir styvmoderligt behandlad i media.

Någon reporter eller kameraman från SVT fanns inte på plats, och tro mig, vi seglare är inte förvånade. Men professionella kameramän var där och filmade och det gjordes även intervjuer. Eftersom det sändes ett cirka fem sekunder långt inslag i det 45 minuter långa Sportspegeln så bör någon form av kontakt mellan TV-sporten och de som var ute i Sandhamn och jobbade den dagen ha funnits.

Journalistiskt fanns möjligheter till en mängd vinklingar i ?Mästarnas Mästare?. Svenska mästaren i Optimistjolle Flickor, Anna Hagberg kappseglade mot OS-guldmedaljören från 1968 Peter Sundelin. Dagens toppnamn som Theresé Torgesson mot okände svenske mästaren i Mälar 22:a Kristina Lundevall. Jolleseglare mot havskappseglare, flerskrovs-seglare mot kölbåt-seglare.

Personligen tycker jag att segelsporten är fantastisk på många sätt, men framför allt att den kan utövas på så många sätt och nivåer, oberoende av ålder, kön, funktionshinder. Både under korta, intensiva bankappseglingar och under havskappseglingar jorden runt.

Möjligen lider segelsporten medialt av att det finns så många klasser och därför kan vara svårt för personer som saknar kunskap om sporten att göra en nyhetsvärdering. Vi insatta kan vrida och vända om det är rättvist rent sportsligt att blanda så friskt mellan olika klasser för att utse en mästare inom bankappsegling.

Men poängen är följande; för att överhuvudtaget få ställa upp i Mästarnas Mästare måste man under säsongen ha vunnit ett av Svenska Seglarförbundet sanktionerat Svenskt mästerskap. Det gör att en redaktionsledning redan där har en grund för att kanske i brist på kunskap, inte behöva göra bort sig. De kan rapportera om något som är sanktionerat av ett stort idrottsförbund och dessutom är medialt anpassat.

Alla sporter, hur stora eller små de än är, vill synas i TV. Jag förstår problematiken. Mina frågor blir därför:

¤ Hur ser TV-sporten på segling?

¤ Kan något göras på sportredaktionerna och i deras ledning?

¤ Vad ska vi seglare göra för att få upp uppleva mer av vår sport i TV eller andra media?

¤ Finns det fördomar om segling som rikemans-sport?

Brevet och frågorna är skrivna i vänlighet och av nyfikenhet. Det är ett öppet brev som publiceras på webbsajten www.hamnen.se.

hamnen.se har mellan 140 000 och 180 000 besökare i månaden och som redaktör för den sajten och även som privatperson är jag tacksam för svar. Var söndagens Sportspegel en miss i nyhetsvärderingen eller ska vi seglare och andra intresserade av sporten fortsätta att finna oss i den behandling som vi blivit så vana vid?

Med vänlig hälsning

Hasse Bauer

Redaktör hamnen.se, frilansjournalist. Deltog i Mästarnas Mästare efter att som besättningsman vunnit SM i Drake. Har kappseglat jorden runt, jollar, flerskrovsbåtar och kölbåtar på nationell och internationell hög nivå i över 30 år.

PS. Jag kommer ihåg Hasse Bauer från när man var liten, och storögt läste hans reportage från fräcka kappseglingar över hela världen. Han måste vara skyldig till att många av oss blev sålda på segling. Cred!

, , ,