Guld till Max Salminen i världscupspremiären

Max Salminen befäster sin ställning som världens bästa Finnjolle-seglare med sin världscupseger i Miami, USA. En taktisk triumf i de lätta vindarna.

– Det var inte mycket av en ledning jag hade så det gällde att få till ännu ett bra race i finalen. Vinden var väldigt lätt och jag kom loss fint på första kryssen till höger och låg tvåa vid kryssmärke, berättar Salminen.

Han fortsätter:
– På länsen dog vinden ytterligare och fältet var väldigt tight igen. Jag valde att gå ut mot vänster för att bevaka fransmannen. Då kom de ikapp något på högerkanten, men vid rundningen var jag precis efter amerikanen och jag visste att så länge jag håller rygg på honom så är guldet säkrat.

– Det var mest en lättnad när jag gick i mål. Det var ett otroligt svårt medaljrace så jag är väldigt glad och lättad att ha försvarat guldet.

Samtidigt som Max seglade hem segern så knep Anton Dahlberg och Fredrik Bergström andraplatsen i 470.

Snabb start
– Efter en bländande start tog vi oss mot högern och seglade fort. Men ibland blir misstag dyra och vi tappade dyra meter runt gaten. Vi fick tvärstopp, fastnade i trafik och guldet rann oss ur händerna, berättar Anton och fortsätter:

– Vi är ändå nöjda med veckan och har seglat konsekvent på en hög nivå. Känslorna är lite ambivalenta just nu. Vi ville så gärna vinna men är givetvis nöjda med helheten.

– Härligt att börja säsongen med att vinna silver. Det är ett kvitto på att vi gör saker rätt. Det stora målet för säsongen är att finslipa detaljer för att vara bäst i sommar i Japan där både VM och för-OS går.

Grävare nöjd
Även förbundskapten Magnus Grävare är nöjd med världscuppremiären och med sitt landslag.

– Miamiveckan avslutades med tre svenska besättningar i medaljrace och samma lätta vindar som tidigare. Max Salminen visade ännu en gång sin storhet och höll ihop racet bättre än utmanarna.

– De andra svenska medaljvinnarna Anton och Fredrik gjorde en oerhört stark insats sett över hela veckan. Men återigen så lyckades de inte till hundra procent i medaljracet, säger Magnus och fortsätter:

Starka svenskar
– Med ett guld och ett silver så visar vi att Sverige tillhör de starkare nationerna just nu. Deltagande i medaljrace i fyra av sex klasser är helt ok.

Det är bara Jesper Stålheim i Laser och några av FX-besättningarna som Grävare hade hoppats betydligt mer av. Även om Rebecca Netzler och Klara Wester lyckades vinna sitt medaljrace och kom sammanlagt sjua. 

– Men det blev en speciell regatta med enbart mycket lätta vindar i platt vatten så vi kanske inte ska dra för höga växlar på detta, avslutar han.

Foto: Sailing Energy