Grandezza 40 - finsk storsatsning med fly

Finska Grandezza är på offensiven med sin största båt hittills. 40 Fly, som den heter, är en mycket smakfullt inredd båt med en rejäl flybridge som kronan på verket.

Egentligen är det bara en utveckling av Grandezza 39 CA. Men eftersom nyheten har flybridge och därmed också en extra styrplats, ett extra matbord och en rejäl solbädd ute i det fria så är detta företagets verkliga flaggskepp.

I övrigt är den förvillande lik sin syster med rymlig och ljus salong med mycket ljusinsläpp. Pluspoäng för att man faktiskt kan sitta runt bordet i salongen med utsikt runt om. Något som inte är självklart på flybridgebåtar av den här kalibern.

Bädda för fler
Än luftigare blir det om man öppnar skjutdörren ut till akterdäcket så att det blir en stor enhet. I salongen kan man också skapa en extra dubbelbinge som komplement till de sovhytter som finns i övrigt.

Uppe på flybridgen finns, förutom det redan nämnda, också en så kallad wetbar med vask och rinnande vatten. I nio fall av tio kommer kunden också att kryssa för grill och kylskåp i listan över extratillbehör för att denna enhet ska kännas komplett. Sedan präglas inredningen av en mycket sober stil med en strikt, rak och krusidullfri layout.

Motorisera måttligt
Som förare förfogar man över 520 hästkrafter i form av två stycken Volvo Penta D4:or. Toppfart 35 knop och marschfart 25. Möjlighet finns också att förse båten med dubbla D6:or på 370 hk vardera men det verkar vara att skjuta över målet. Speciellt med tanke på att de flesta ägare av flybridgebåtar mycket sällan kör i några högre farter.

Grandezza 33 S och 27 S.

Till båtmässan Allt för sjön kommer också Grandezza 33 S (Sport) som är rymlig för sin storlek med en bra för- och mittkabin. Sittbrunnen har också gott om svängrum med sittplatser för upp till åtta personer. I motorrummet har man förslagsvis en Volvo D6 på 370 hk.

Simsalabim
Sist och dessutom minst av Grandezzas bidrag till Allt för sjön heter 27 S och är en utpräglad daycruiser med övernattningsmöjlighet för upp till fyra personer. Utmärkande är även här den särdeles rymliga och smart utformade sittbrunnen där aktersoffan också kan förvandlas till en solbädd med några enkla handgrepp.

 

Grandezza 40 Fly

Längd: 12,30 m
Bredd: 3,95 m
Djupgående: 1,50 m
Vikt: 9 500 kg
Bäddar: 5+2
Moto: 2 x Volvo Penta D4–300 (flera alternativ finns)
Toppfart (med 250 hk): 35 knop
Bränsle: ca 920 liter
Vatten: ca 275 liter
Septiktank: ca 195 liter
Pris 2 x Volvo Penta D4–300: 4 600 000 kr
Mer info: www.grandezza.fi

Se videon när går igen Grandezza 40 Fly.