Gotland Runt – Tschuss II och Nelly kom först och sist

En del tvingades bryta. Övriga seglade i mål någonstans mellan Tschuss II och Nelly som var första respektive sista båt i mål.

tschuss2
Tschuss II slog nytt rekord i Gotland Runt 2024 med en snittfart på 14,12 knop.

En del tvingades bryta. Övriga seglade i mål någonstans mellan Tschuss II och Nelly som var första respektive sista båten i mål där den senare fick ett lika varmt välkomnande som segraren.

Inte nog med att VO70:an Tschuss II lyckades slå banrekordet med sina 14,12 knop i snitt. Seglingen räckte också till totalvinsten före Carkeek 52:an Rán och Figaro 3:an Tutalör.

För Nelly med skeppare Anders Fuchs gick det litet långsammare då denna Bavaria 33:a kom i mål som sista båt vid 11-tiden på onsdagkvällen till ovationer och uppmuntrande tillrop från landbacken.

Betryggande marginal

För att slå rekordet var skepparen Johnny Mordaunt med besättning på Tschuss II tvungna att gå i mål i Sandhamn innan klockan 17:32:24 på måndag eftermiddag. Något som man klarade med en betryggande marginal. Det tidigare rekordet på 13.01 knop som sattes 2019 av VO65:an HiQ.

Låg efter vid Visby

Man höll en stark position genom racet, men låg strax efter rekordtiden vid passeringen av Visby. Om vinden bara höll i sig förstod man att rekordet ändå skulle vara inom räckhåll.

Med detta sammanfattar vi Gotland Runt 2024 som kom att bli innehållsrikt och skiftande på ovanligt många sätt.

Samtliga resultat i Gotland Runt 2024 här.