Gotland Runt lämnar Stockholm – starten flyttar ut i skärgården

Folkfesten i Stockholm som förknippats med Gotland Runt är över. Istället flyttar världens största havskappsegling till Sandhamn som blir nygamla platsen för såväl start som målgång.

Gotland-Runt-Flyttar-Fran-Stockholm

Gotland Runt går tillbaka till sina rötter. Sedan 2011 har starten för havskappseglingen, som årligen lockar över 1 500 seglare på cirka 200 båtar, gått från centrala Stockholm. Men nu gör man ett avbrott i denna tämligen nya tradition.

Nygamla starten för racet är Sandhamn. Samma startplats som tävligen haft från 1963 fram till 2010.

Ambitionen med flytten in till Stockholm för ett drygt decennium sedan var att fler skulle kunna ta del av kappseglingen på nära håll. Men det har inte varit utan besvär. Hamnfrågan har varit en svår nöt att knäcka och att erbjuda palts till alla deltagande båtar och besättningar har varit allt annat än enkelt.

Men med det sagt är det ändock glada miner från arrangören KSSS sida.

– Det skall bli otroligt roligt att kunna erbjuda ett “Gotland Runt goes Classic 2024” efter många framgångsrika startår i Stockholm. Vi både hoppas och tror att det blir en minnesvärd upplevelse som kommer att attrahera nya och gamla seglare, säger Stefan Rahm, klubbdirektör, KSSS.

Ett tidigare bekymmer med Sandhamn som startplats har varit den begränsade möjligheten att följa racet från åskådarbåtar. I ett försök att åtgärda detta flyttas starten till Gråskärsfjärden strax söder om Sandön. Där är vattnet något lugnare vilket väntas göra det enklare för åskådarbåtar att ta sig ut till inledningen av racet.

Tävlingsbanan går därefter norrut utmed ytterskärgården mot Svenska Högarna innan båtarna girar söderut mot öppet vatten och Gotland.

En flytt med såväl för- som nackdelar

Förra flytten, det vill säga den in till Stockholms innerstad, gjordes som tidigare nämt för att visa upp sporten. Här kunde fler få ta del av spektaklet som är havskappsegling där allt från gamla häckar från 70- och 80-talet ställs mot hypermoderna fartraketer.

Men en viss skepsis mot skärgårdsseglingen har också funnits.

När mindre båtar med lägre SRS-tal fått starta tidigt och komma iväg har de stora fått slå sig genom ett fält för att ha någon som helst chans att slåss om topplaceringarna. Då kan också de långsammare båtarna ge sig själva bättre utgångsläge genom att hindra de storas framfart.

En annan fördel med att flytta ut starten till Sandhamn är att slippa seglingen i skärgården. Flera av de rutinerade Gotland Runt-seglare vi på Hamnen pratat med menar att skärgårdsetappen kan vara så pass ansträngande att man är helt slut när det väl blir dags att sätta kursen mot Gotland. De ser hellre att man låter Gotland Runt vara en renodlad havskappsegling där just havskappsegling får stå i fokus.

Anmälan till 2024 års Gotland Runt öppnar den 10 december och starten går den 30 juni.