Göteborgsbolaget vill bygga världens första e-bunkerfartyg

Kan decentraliserad laddning till sjöss vara ett steg mot en grönare sjöfartssektor? Det tror Göteborgsbolaget SeaFjord Energy som nu storsatsar på världens första e-bunkerfartyg. 

seafjordenergy-ebunker-sjofart
Med sitt e-bunkerfartyg vill SeaFjord Energy öppna för ett helt nytt sätt att leverera grön energi till fartyg.

För att stora fartyg idag ska kunna ladda batterier krävs omfattande infrastruktur. Idag kan det så gott som uteslutande göras i hamn och utbyggnaden av anslutningar är såväl dyrt som ofta praktiskt omöjligt.

Nu vill Göteborgsbolaget SeaFjord Energy revolutionera branschen genom att utveckla världens första e-bunkerfartyg. Ett fartyg som skulle kunna möjliggöra en mer decentraliserad infrastruktur kring laddning av skepp till sjöss.

– Vårt nya e-bunkerfartyg är utrustat med ett stort batterilager och kan leverera grön energi i form av elektroner dit kunden behöver. Det ökar drastiskt möjligheterna för stora fartyg att bli elektrifierade och operera emissionsfritt till havs samt inom hamnar och fjordar i större utsträckning, skriver Elias Magnusson, COO på SeaFjord Energy.

Läs även: 
Framtidskonceptet Vela – trimaran som containerfartyg
Vilhelm vill locka fler unga till yrkessjöfarten
Grön ljus för ny farled mellan Landsort och Södertälje

Mer än bara ett bunkerskepp

Men man ser även andra fördelar med konceptet. Tack vare lagringsfunktionen ges fartyget möjlighet att handla med energi som laddats på en plats där det finns överskott av energi för att sedan leverera vid en annan plats eller vid en annan tidpunkt.

E-bunkerfartyget ska också kunna bistå i beredskapssammanhang och krissituationer som en mobil batteribank.

Fartyget är utvecklat tillsammans med FKAB Marine Design som länge arbetat för en mer hållbar fartygssektor. Tillsammans vill de båda bolagen tillgängliggöra en grönare och framöver utläppsfri sjöfartsindustri.

– Vi är stolta över att vara pionjärer inom utvecklingen av denna fartygstyp och ser fram emot att samarbeta med våra partners och intressenter för att främja en mer hållbar maritim sektor, skriver SeaFjord Energys vd Andreas Magnusson i pressmeddelandet.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö