Göta kanal – Sveriges längsta upplevelse fyller 200 år

Gota_kanal
Tvåhundra år har gått sedan kung Karl XIV Johan invigde den första delen av Göta kanal. Något som kommer att firas ordentligt hela sommaren.

Tvåhundra år har gått sedan kung Karl XIV Johan invigde den första delen av Göta kanal. Något som kommer att firas ordentligt hela sommaren.

Om inte firandet av 200-åringen i sig är skäl nog att besöka kanalen så kanske The Ark är det. Eller varför inte passa på att se Magnus Uggla, Miss Li, Miriam Bryant eller Petter?

Världens längsta fika

Det är bara några av de namn som kommer att stå för showen i samband med den sommarlånga 200-årsfesten. Därtill utlovas roliga aktiviteter för barn, båtutställningar, guidade turer, sim- och roddtävlingar och mycket mer. Extra festligt blir det under det stora födelsedagsfirandet den 9–10 juli, då bland annat Världens längsta födelsedagsfika serveras.

Se också:
Göta kanal 4 – Hamnen tar en titt bakom kulisserna!
Göta kanal – besök från utlandet ökar med 200 procent
Ytterligare 82,6 miljoner till upprustningen av Göta kanal

– Det ska bli otroligt kul att öppna kanalen inför årets säsong. Tack vare jubileumsåret räknar vi med att fler besökare än någonsin kommer vilja komma hit för att åka båt, cykla, vandra, äta och dricka gott eller ta del av alla roliga evenemang som äger rum längst kanalen, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag.

Stora investeringar

– Jag gläder mig åt att Östergötland har ett av landets mest intressanta besöksmål och att vi nu får lov att fira kanalens 200 åriga födelsedag. Under den tid jag varit landshövding har jag följt hur de stora investeringarna längs med kanalområdet skapat bättre säkerhet, men också förutsättningar för nya spännande upplevelser. Nu hoppas jag att många besökare tar del av jubileumsårets alla evenemang och njuter av guldkornen längs Sveriges historiska blå band, säger Carl Fredrik Graaf, Landshövding Östergötland.
Ett av Sveriges största besöksmål, säger Carl Fredrik Graaf, Landshövding Östergötland.

Tre miljoner besökare

Göta kanal har som bekant spelat en stor roll för utvecklingen av den svenska besöksnäringen. Sedan 2016 har svenska staten, som äger kanalen, gjort stora investeringar i anläggningen under renoveringsprogrammet Göta kanal 2.0. Kanalen är idag ett av Sveriges största besöksmål, med tre miljoner besökare varje år.