Göta kanal 4 – Hamnen tar en titt bakom kulisserna!

Inspelningen av Göta kanal 4 är klar och Hamnen ringer producenten Anders Birkeland för lite skvaller om hur Emma Molin, Eva Röse, Tomas von Brömsen och de andra klarar sig på havet – eller nåja – kanalen.

Nästa år är det premiär för Göra kanal 4 – vinna eller försvinna. Än en gång handlar det om en tuff, dråplig och på flera sätt vårdslös uppgörelse på Göta kanal. En uppgörelse där ägarna till anrika Anderssons båtvarv ska skiljas och låter racet genom kanalen avgöra vem som ska bli ensam ägare.

Se också:
Göta kanal 4 – inspelningen är igång
Här är båtarna i kommande Göta kanal-filmen

Hamnen ringer upp producenten Anders Birkeland för att få veta hur inspelningen har gått:

– Det har gått bra, det har löpt på enligt plan och vi har dessutom haft tur med vädret, säger han.

 

Emma Molin regisserar och Anders Birkeland producerar Göta kanal 4.

Kan du bjuda på något spektakulärt som inte gick helt enligt plan – så som lätt händer till sjöss?

– Ja, Eva Röses båt var i närkamp med konkurrenten vid Lanthöjden i Göta kanal när ett svall lyfte aktern och fick båten ur kurs så illa att den dammade rakt upp på land i 15 knop och blev liggandes på en grusväg (se inledningsbilden).

Hur gick det med Eva Röse?

– Inga personskador, speciellt inte på Eva Röse eftersom det var en stand-in som körde. Men båten blev rejält tilltufsad och fick transporteras till ett varv för reparation.

Vilket ställde till det för den fortsatta inspelningen?

– Nej, egentligen inte. Vi hade planerat för en liknande olycka, dock under kontrollerade former, men nu fick vi ju bilderna som vi behövde. Det blev faktiskt riktigt bra material.

Emma Molin och Tomas von Brömsen diskuterar nästa tagning.

Jag vet att du är båtmänniska och kapabel att bedöma – hur står det till med skådespelarnas båtkunskaper?

– Det är väldigt spretigt. En del är duktiga medan andra är ovana, minst sagt.

Någon som sticker ut?

– Eva Röse är uppenbart kunnig och självgående när det gäller båtkörning och manövrering eftersom hon har, eller åtminstone har haft, ett privat båtliv. Sedan har hon ju erfarenhet från tidigare Göta kanal-filmer, säger Anders Birkeland.

Eva Röse är van att ha ett helt filmteam som passagerare.

Han fortsätter:

– Jag producerade ju också filmen Rallybrudar med Röse och efter den tog hon rally-licens och deltog i Midnattsloppet med bland andra Mikael Persbrandt. Det skulle inte förvåna mig om hon ställde upp i Roslagsloppet efter det här.

Någon som sticker ut på något annat sätt?

– Nja, Tomas von Brömsen kan föra sig ombord utan att se allt för vilsen ut. Men så har vi också Per Andersson som, snällt sagt, både spelar mindre båtvan och är det på riktigt.

Inspelning vid och i vatten är en extra utmaning. Här syns bland andra Per Andersson och Pia Johansson.

När har spektaklet premiär?

– Det är fortfarande inte bestämt men det kan bli i slutet av augusti eller till jul nästa år. En tredje möjlighet är att vi försöker tajma det på något sätt med när Västgöta-sidan av Göta kanal firar 200 år, avslutar Anders Birkeland.