Glädjebeskedet: Svenskor nominerade till World Sailor of the Year

För första gången någonsin kan en svensk vinna seglingensvärldens finaste pris: World Sailor of the Year. Nominerade är inga mindre än Vilma Bobeck och Rebecca Netzler som fullkomligt dominerat sin klass 49erFX under året.

Sveriges just nu bästa kappseglingsbesättning bestående av Vilma Bobeck och Rebevva Netzler kan vinna seglingsvärldens finaste pris. Foto: Sailing Energy / World Sailing. 13 August 2023.

Det är seglingsvärldens finaste pris och nu kan det vinnas av världsmästarna i 49erFX och Sveriges just nu bästa kappseglingsbesättning, Vilma Bobeck och Rebecca Netzler.

Priset vi talar om är såklart World Sailor of the Year.

– Att ens bli nominerad till det här priset är otroligt stort och någonting som jag bara kunnat drömma om. Det är nog den finaste utmärkelsen man kan få inom vår idrott och det känns häftigt att få bli nämnd inom samma kategori som så många legender som fått ta emot det tidigare, säger Vilma och får medhåll från Rebecca.

– Det känns helt otroligt att bli nominerad. Rolex Sailor of the Year är någonting som jag har sett upp till under många år, säger Rebecca.

Priset har delats ut till många namnkunniga och världsberömda seglare sedan det instiftades 1994. I namnlistan blad de som fått ta emot priset hittar man bland andra Carolijn Brouwer, Ben Ainsle, Ellen MacArthur och Robin Knox-Johnston. Men aldrig tidigare har en svensk tagit hem titeln.

I år kan dock bli chansen. Under året har duon fullständigt dominerat 49erFX-klassen, detta trots att säsongen kantats av skador. Under för-OS i Marseille tog de hem bronset trots uteblivet deltagande i medaljracet. Under VM I Haag stod de som klara vinnare redan innan medaljracet och spikade 7 av de 15 racen. I resterande 8 var de dessutom på pallen i ytterligare 5.

Ställs mot stora namn

Utmärkelsen delas ut i två delar. En till manliga och en till kvinnliga seglare. I den sistnämnda gruppen är de resterande allt annat än duvungar. Här hittar man också Betsy Alison från USA, aktiv inom såväl parasegling och som coach, Lauriane Nolot, vinnare i VM i Kite foil i år samt Kirsten Neuschafer, den första kvinnan någonsin att vinna ett jorden runt-race.

– Så stort och rättvist att bli nominerade. Jag undrar om det inte är första gången som en svensk har blivit det. Vi skall vara extra stolta i år över hela vårt landslag och att vi är bäst i världen på damsidan med hela fyra team i världsklass. Jag tror Vilma och Rebecca kan vinna utmärkelsen, men konkurrensen från andra discipliner i vår mångfacetterade sport är rätt hård, säger Magnus Grävare, förbundskapten för Svenska Seglarförbundet.

Vinnaren utses av en jury men vem som helst kan lägga sin röst för att ”hjälpa” juryn i att ta rätt beslut. Röstningen pågår fram till den 27 oktober