Glada miner på Båtmässan i Göteborg

Båtmässan blev lyckad

Båtmässan i Göteborg som avslutades igår, söndag, blev lyckad. 94 430 besök räknades in – den högsta publiksiffran sedan 1989. Försäljningen slog alla tidigare rekord.

Årets upplaga av Båtmässan i Göteborg går till historien som den största och kommersiellt mest lyckade. Det såldes båtar som aldrig förr – stora som små.

Publiken strömmade till: 94 430 besök innebar den högsta noteringen sedan rekordåret 1989 med 103 546 besök. Men inte ens då var utbud och efterfrågan lika stora som i år.

På årets mässa deltog 350 utställare. Totalt ställdes 510 båtar ut på 18 500 kvadratmeter utställningsyta. Nya rekord i båda fallen.

Bengt Wallin, mässansvarig, gläder sig framför allt åt försäljningen:

– Vi får en entydig bild av våra utställare: så här bra har man aldrig sålt tidigare.

I stort sett alla utställare rapporterar försäljningsrekord. Bengt Wallin tror förklaringen finns i flera samverkande faktorer:

– Den fortsatta högkonjunkturen, det fina vädret i somras som sträckte sig långt in på hösten och förlängde båtsäsongen och den allt starkare trenden att semestra på hemmaplan.

– Vi vet att antalet svenskägda båtar i svenska gästhamnar steg med 12 procent i fjol och att köerna till kommunala båtplatser växer.

Ett exempel på försäljningsframgångarna är Gillholms Marina i Kornhall, återförsäljare av Windy och Minor-båtar – det vill säga motorbåtar i högre prisklasser.

– Normalt säljer vi en eller möjligen två båtar under mässan. I år har vi sålt nio, säger Runo Gillholm. Vi hade sålt ytterligare en Minor 25 om vi bara kunnat få fram båten. Köparen ville skriva kontrakt, men tvekade när vi inte kunde leverera före semestern.

 – Det är helt fascinerande. Folk verkar ha fickorna fulla med pengar och vill betala direkt. Däremot kan leveranstiderna vara ett problem då ingen vill vänta.

Runo Gillholms intryck av den typiske köparen är en medelålders man eller ett par med god ekonomi.

– De har ofta ett hus, som inte är belånat. Barnen är utflugna och de vill ha lite roligt. De lånar en miljon och köper en båt.

Även båtar i lägre prisklasser såldes som aldrig förr. Eva Nicklasson på Cremo, som säljer Crescents ekor och små motorbåtar i priser från 10 000 till 300 000 kr, är lyrisk:

– Vårt företag firar 50-årsjubileum i år. Det här är vår bästa mässa någonsin. På fjolårets Båtmässa, vår bästa dittills, skrev vi kontrakt på 14 båtar. I år har vi sålt 21 båtar här på mässan.

De stora och exklusiva segelbåtarna hittade också köpare. Bernt Lindquist på Bavia Yacht representerar det tyska varumärket Bavaria, som har segelbåtar i prisklasser upp till tre miljoner kronor i sitt sortiment:

– Tidigare år har vi sålt någon enstaka båt på mässan, medan flertalet avslut sker veckorna efter mässan. I år sålde vi fem båtar direkt på mässan. Det har aldrig hänt förut, säger Bernt Lindqvist.