Glada miner efter Allt för Sjön

Glada miner efter Allt för Sjön
Glada miner efter Allt för Sjön

Glada miner efter Allt för SjönDet är mungiporna uppåt i båtbranschen. Det kan konstateras efter den 74:e Allt för sjön som stängde i söndags. På Stockholmsmässan var det många besökare som köpte nya båtar och utrustade sina befintliga båtar me, d nya tillbehör.

Optimismen i branschen, och förhoppning om en bra vår och sommar, är naturligt försiktig men mycket god.

Intresset för båtlivet sitter stadigt förankrat i den svenska folksjälen.  Det visar inte minst reaktionerna hos många av de cirka 500 utställare på båtmässan Allt för sjön som stängde i söndags. Många båtar, både stora och små, hittade sina nya ägare under mässan och i tillbehörshallen rådde stundtals köpyra.

– Visst var det lite pirrigt när vi öppnade, men allteftersom veckan gick fick vi allt fler signaler som pekade mot att det är många som planerar att köpa båt i vår. Sista helgen verkade det på vippen till lite köpfest faktiskt, speciellt när det gäller tillbehör, säger Thomas Sandberg, projektledare för mässan.

Niklas von Arronet, på båttillverkaren Arronet Teknik AB, var en av många utställare som blev överraskad av det starka intresset för att köpa ny båt på mässan säger:

– Vi tycket det var en väldigt bra mässa. Vi sålde faktiskt nio båtar i prisklassen 600 000 till 1,5 MSEK på mässan och för nu vidare diskussioner med flera familjer som vi fick kontakt med på mässan, säger Niklas.

På Flipper Marin var man också mycket nöjda efter mässan. Christer Rexholt, försäljningschef på företaget, rapporterar att de sålt 36 båtar under mässan.

I tillbehörshallen, som var större i år än förra året, var också kommersen större i år.

– Vi som jobbar med tillbehör hade en riktigt bra mässa. Vi har ju väldigt mycket tillbehör men också mycket sjökläder, och det var några besökare som sa att – det var som att gå på en modemässa för sjökläder. Jättekul, säger Pia Skoglund, ägare av Benns Mast & Båttillbehör AB.

Segelbåtsförsäljningen hade också en riktigt bra skjuts trots lågkonjunkturen. De signalerna kommer från flera utställare vid segelbåtsbryggan.  Mats Nylander, som bland annat säljer Jeanneau-båtar på Syd-Ost Marina AB, sålde fem segelbåtar  på mässan. Allt mellan 36 och upp till 45 fot.  Mats räknar också med att skriva på ytterligare tre båtar de närmaste dagarna.

– Läget är ett helt annat i dag än under höstmässan. Intresset för segelbåtar har ökat markant. Det kanske är vårkänningen som spelar in och jag tror miljöargumenten är till segelbåtarnas fördel.  Dessutom är det ju väldigt låg ränta. Hälften av dem som köpt av oss i dag har tidigare haft motorbåt och en trend är att allt äldre människor köper båt. I dag sålde jag en 40-fotare till en man som var 70 år, säger Mats.

– Mässbesökare är generellt sett väldigt trogna. De kommer från år till år. I år minskade de visserligen något i antal, men i stort sett är alla utställare mycket nöjda med mässan eftersom försäljningen var så bra. Det låter kanske konstigt att de sålt bra med tanke på konjunkturen, men faktum är att de som har kvar sitt arbete också har fått mer i sina lönekuvert och de har dessutom väldigt låga räntor.  Det tror jag gått upp för väldigt många och det ser vi frukten av nu, säger Thomas Sandberg.

VO 70-båten Ericsson 1 var mässans största båt var mässans stora dragplåster. Det är den största båt som visats på Allt för sjön.  Alla som ville kunde också kliva ombord och se hur en oceankappseglare lever under de långa seglingsetapperna. I montern hölls också en grindertävling, där det gäller att vinscha en av de stora ”skotkvarnarna” som används för att skota och hissa segel med på de stora båtarna.  Mycket populärt bland mässbesökarna.

Den sista lördagen gick två nyrustade båtar under klubban. Det var de två båtarna som renoverats under veckan av elever från Marina Läroverket i Stocksund. De klubbades för tillsammans drygt 70 000 kronor, där överskottet donerades till Sjöräddningssällskapet och Skärgårdsstiftelsen.