Gippdueller i 50 knop – Britterna tar sin första seger i SailGP

Nagelbitande spänning, höga hastigheter och tajta slagdueller. SailGP-seglingarna i Halifax hade det mesta. Det gällde att prestera jämt – något Giles Scotts brittiska lag lyckades med och tog hem den nyblivne skepparens första seger i serien.

Foto: Andrew Baker for SailGP

Det har onekligen gått undan under helgens SailGP-tävlingar i kanadensiska Halifax. Seglingarna har bjudit på oerhört tajta slagdueller, höga toppfarter och en osannolik trio i finalen. Den som missat rekommenderas starkt att se repriserna som ligger ute på Youtube.

Det blev emellertid den tämligen otippade vinnaren, Storbritannien med Giles Scott, som tog hem delsegern under den regniga regattan – detta trots att de under grundserien endast vunnit ett enda race.

Segern blir den första för det brittiska laget sedan Ben Ainslie klev ner som skeppare och tog en roll vid sidlinjen.

Starka vindar och höga hastigheter

Tävlingen blåstes visserligen inte av men när man under söndagen skulle sjösätta de tio båtarna tilltog vinden. När man tillslut med kran skulle lyfta i de schweiziska och amerikanska båtarna var byvindarna för starka. De båda lagen fick istället snällt sitta i land och se när de resterande åtta lagen slogs om toppoängen.

Väl ute på vattnet gav de höga vindhastigheterna även förutsättningar för nagelbitande segling.

Vid flera tillfällen under undanvindsseglingen loggades hastigheter på 50 knop. Hastigheter som visade sig vara något för höga för bland annat Tom Slingsbys australiensiska lag som under det femte racet kantrade med sin F50.

Se all action från första dagen i Halifax, Nova Scotia.
Se all action från andra dagen i Halifax, Nova Scotia.