Giganternas kamp runt jorden är igång!

Inatt korsade världens två snabbaste havskappseglingsbåtar startlinjen med cirka 40 knop på loggen. Målet är att slå rekordet non-stop runt jorden. 

Tiden att slå i Jules Verne Trophy är 40 dagar, 23 timmar och 30 minuter. Ett rekord av Francis Joyon och hans lag från 2017. De seglade en gammal båt utan foils.

Chansen att Sodebo eller Gitana kommer att slå rekordet är stor, så länge de håller ihop och om de inte fastnar i något av alla oförutsägbara vindhål.

Vanligtvis är detta ett race bara mot den tidigare rekordhållaren, man får följa en skugga på trackern för att jämföra det tidigare rekordet och det nya försöket. Men nu har vi alltså en rejäl extra krydda i att det är två båtar som startar snudd på samtidigt!

Här får vi komma ombord under starten för Gitana med Franck Cammas och Charles Caudrelier som ledare.

Under natten till onsdagen startade båda båtarna mellan ön Quessant i Engelska kanalen och Lizard Point vid engelska kusten, med bara cirka en halvtimmes mellanrum. Först Sodebo klockan 02:55 fransk tid och strax därefter Gitana 03:26.

Med nordvästlig vind på nio meter per sekund och tre meter höga vågor så lyckades båda båtarna korsa linjen i över 40 knop.

Ombord på Sodebo vid starten. Det finns ingen engelsk text (autogenererad subtitle finns men fungerar sådär) men man förstår ganska bra vad det handlar om ändå!

Gitana har sex personer ombord och Sodebo sju. Båda båtarna är helt foilande vidunder som ganska ofta klarar att hålla medelfarter över 40 knop. En beräkningsmodell säger att de har potential att nå ekvatorn på bara fyra dagar och 10 timmar.

Under de tidigare sammandrabbningarna så har Gitana varit snabbare och det börjar också bra denna gång för dem. I skrivande stund leder de med 15 sjömil, trots att de alltså startade senare.

Följ Gitanas tracker och Sodebos tracker.