Giganternas kamp – Harken Solo Challenge 2012

Refanut_puff
Fredrik Wallenberg seglar Refanut i Solo Challenge

Refanut_puffSolosegling står på agendan i mitten av augusti och i skrivande stund är det 44 båtar anmälda till regattan ”Harken Solo Challenge”. Det handlar om att utmana sig själv och segla ensam i vattnen runt Sandhamn. Alla båtar och båttyper är välkomna att ställa upp på detta äventyr.

63-fotaren Refanut med skeppare Fredrik Wallenberg är en av två riktigt stora båtar som är anmälda till Harken Solo Challenge.

 

Båttestaren Curt Gelin ställer upp med sin folkbåt och är ett av de mindre bidragen så här långt tillsammans med en F18 katamaran.

På andra sidan av skalan har vi två giganter, den ena är 63-fotaren Refanut, en klassisk havskryssare ritad av Sparkman & Stephens från mitten av 50-talet med skeppare Fredrik Wallenberg.

Den andra är en Swan 65 vid namn ”Who Valley” med Petter Holmberg vid rodret. Inte nog med att dessa herrar ska baxa runt varsin båt på nära tjugo meter och 35 ton helt allena ombord, de har dessutom anmält sig att segla med undanvindssegel! Där kan man prata om utmaning!

Med i startfältet kommer det också att finnas några riktigt rutinerade soloseglare, den ena är Ulf Brändström som inte har gjort annat än att segla solo i en mini 6.50 de senaste tre åren och ryktet säger att den andra kommer att bli Pia L’Obry, första svensk att genomföra Mini-Transat.

Tycker man inte att det är utmaning nog att bara ta sig runt banan solo så kan man ju mäta sig mot dessa storheter inom svensk solosegling för att lyfta det hela en nivå till!

Man kan också ställa upp bara för att träffa likasinnade och sköna människor på regattamiddagen i Sandhamn efteråt, ett nog så gott skäl tycker jag!

Häng på du också, allt som behövs är ett flytetyg med ett SRS-tal. Varför inte ta sig an utmaningen i en Laser eller en 2.4mr? Läs mer och anmäl dig till Harken Solo Challenge.

Swan_65

Swan 65 ”Who Valley” med Petter Holmberg vid rodret är den andra ”giganten” i detta race! Foto: Richard Lindqvist