Göteborg Offshore Race 2006

För tredje året i rad arrangerar Göteborgs Kungliga Segelsällskap (GKSS), med Semcon som huvudsponsor, havskappseglingen Göteborg Offshore Race 2006 (GOR). Kappseglingsstarten kommer att gå i Göteborgs hamn fredagen den 11 augusti. Efter att ha seglat banan på ca 120 sjömil räknar man med att båtarna går i mål under lördagen i Marstrand. Följ båtarna på Livetracker!

För tredje året i rad arrangerar Göteborgs Kungliga Segelsällskap (GKSS), med Semcon som huvudsponsor, havskappseglingen Göteborg Offshore Race 2006 (GOR). Kappseglingen startade 1996 då med Göteborgs Havskappseglingsklubb, GHK, som arrangör. 2004 tog GKSS över kappseglingen och har som mål att tillsammans med Semcon utveckla GOR till en av ”Västerhavets bästa havskappseglingar”.

Tävlingen går den 10-12 augusti och arrangemanget förläggs till Semcon Tech Center på Lindholmen i Göteborg. Kappseglingsstarten kommer att gå i Göteborgs hamn på eftermiddagen fredagen den 11 augusti. Efter att ha seglat banan på ca 120 sjömil räknar man med att båtarna går i mål under lördag eftermiddag vid det för i år nya målet i Marstrand.

Bansträckningen finns nedan och seglingen är tänkt att ta cirka 20 timmar. Bansträckningen kommer i år att anpassas till rådande vindförhållanden.

GOR kommer att seglas i klasserna Big Boat, och LYS. Till skillnad från tidigare kan man bara starta i en klass ? allt för att förenkla resultaträkningen. I år kommer dessutom pris att delas ut till bästa båt från bl.a. Sweden Yachts, Maxi Yachts och X-yachts.Marstrand kommer att vara en händelserik plats under fyra veckor mitt i sommaren, då man kan få uppleva massor av segling med IMS-SM och Marstrandsregattan. Därefter följer H-båts VM och Göteborg Offshore Race. GOR går dessutom veckan före Tjörn Runt.

För att knyta ihop GOR med Tjörn Runt arrangerar Stenungsunds SegelSällskap en tillfartssegling från Marstrand till Stenungsund på söndag den 13 augusti, som kallas Pro Tjörn Runt. Där erbjuds gratis båtplats för de deltagande båtarna under veckan mellan GOR och Tjörn Runt.

För mer information besök GKSS webbsida. I år har GKSS förbättrat sin webb site med bl.a. gastpool och bättre resultatgivning och man kommer dessutom genom samarbetet med Livetracker att kunna följa båtarna i realtid på Internet.

Livetracker
Segling är en sport som på många sätt behöver hjälp för att kunna bevakas, då kappseglingen sällan sker tillräckligt nära land för att kunna följas av åskådare, sponsorer och andra deltagare. Livetracker gör tävlingen mycket mer publikvänlig och ger också ökad kontroll över kappseglingen, vilket underlättar för tävlingsledningen samt förstärker säkerheten. Livetracker utvecklar seglingssporten genom att enkelt positionera båtarna och pressenterar informationen på Internet.

Livetracker utvecklades i en Oracle-miljö inför Gotland runt 2004 och 2005. Under 2005 och 2006 har Livetracker vidareutvecklats tillsammans med LB Software. Varje båt utrustas med en Pilotfish C-pod vilken sänder båtens GPS position via GPRS/GSM till Livetrackers server. Båtarnas positioner plottas sedan på detaljerade kartor/satellitbilder som är skroll- och zoombara. Tekniken bakom Livetrackers kartor levereras av Googles tjänst Google Maps. Google Maps består av en stor mängd satellitbilder som skapar en realistisk avbild av i stort sett hela världen. Publiken kan sedan följa kappseglingen på www.livetracker.se och välja mellan att titta på alla båtar, enstaka klasser, eller favoriter.

Bakom Livetracker står
Magnus Woxén
Magnus Woxén, en rutinerad och mycket efterfrågad kappseglare, som nyligen avslutade sin tredje världskappsegling, Volvo Ocean Race, och Gotland Runt på båten ”Ericsson”. Magnus kappseglingskarriär startade tidigt och han kom snabbt in på havskappsegling. Magnus har också kappseglat och vunnit Archipelago Raid 2006 i slutet av juni. De senaste åren har han även varit engagerad i Gotland Runt och Nokia Oops Cup.

Hamnen.se
Hamnen.se är Sveriges ledande båtportal. Innehållet på hamnen.se är brett och tilltalar allt från kappseglare och nöjesseglare till motorbåtsägare. Tillsammans med havna.com i Norge och vesille.fi i Finland är hamnen.se Nordens ledande båtmarknad. Hamnen ägs av Olyester AB.

Pilotfish Marine
Pilotfish Marine utvecklar, tillverkar och marknadsför kontroll-, övervaknings- och styrsystem under varumärkena C-pod, seaKey och Messenger. Pilotfish’s produkter används både inom fritidsbåtsmarknaden och i professionella tävlingssammanhang. Idag används Pilotfish teknik av mer än 300 000 användare världen runt.