Gamla Top Gear-gänget i sin värsta utmaning hittills

Tidigare Top Gear-stjärnorna går in på fjärde säsongen av sitt nya program Grand Tour och beger sig på en båttur som blir det värsta de har varit med om.

Vi är vana att se dem testa extrema bilar av olika slag men det är inte många gånger som de utsatt sig för elementet vatten. Och när det väl har hänt så har det handlat om att försöka bygga om bilar till båtar – eller bara att sätta en utombordare där bak. 

Det här är en av få gånger som de får bekänna färg i riktiga båtar. Och de visar sig vara usla på alltifrån manövrering till navigering. 

Utmaningen handlar om att färdas från Kambodja till Vietnam och för det har Richard Hammond valt en skabbig Scarab. James May tuffar fram i något som liknar en gammal Pettersonare och den bullrige Jeremy Clarkson har ändamålsenligt valt, enligt egen utsago, att bygga en helt ny replika av stridsbåtarna som amerikanarna använde under Vietnam-kriget. 

Jeremy Clarkson manövrerar sin båt som en full flodhäst i en glasbutik.

Det är med tydlig ovilja som Richard Hammond och James May går med på att genomföra uppdraget och även om Clarkson är den som är mest entusiastisk verkar han också vara den som på många vis har sämst koll. 

När han till exempel ska navigera på de otroligt tätt trafikerade lederna där överlastade kanoter trängs med halvsjunka fraktfartyg manövrerar han som en full flodhäst i en glasbutik. 

Men värst blir det ändå när de utsätts för ett ordentligt oväder. 

Det över timmen långa inslaget släpptes i fredags och finns förutom genom piratkopior på Youtube tillgängligt på Primes nätverk.