Gamla båtar efterlyses för konvertering till eldrift

Nu finns det ett gyllene tillfälle att göra en miljöinsats, låna elbåt gratis och att bli av med ditt gamla mossbeväxta vrak ”bakom uthuset på landet” på en och samma gång.

Bowter_vrak_efterlyses
Hyrfirman Bowter efterlyser gamla båtar för elkonvertering.

Det hela bygger på ett lika enkelt som genialt koncept. Företaget Bowter hyr ut små, enkla och eldrivna båtar via ett en smart delningstjänst. Allt för att göra båtlivet tillgängligt för så många som möjligt till en billig peng.

Se också:
Bowter – köp, kör och hyr ut en eldriven båt
Eldrivna hyrbåtar ska få ut folk på sjön!

Utvecklarna bakom Bowter är värmlänningarna Joakim Spetsmark och Jonas Ulveseth, som träffades i Arvika när en grupp entreprenörer bildade Scaaler, en digital och fysisk mötesplats för affärer, företrädesvis mot Norge.

– Jonas hade funderat på en elbåt och efter att vi funderat åkte vi ner till bygghandeln och köpte fem plyfaskivor som vi satte ihop till en första prototyp”, säger Joakim Spetsmark.

Anmäl dig till Elbåtsmässan – Sveriges enda helt elektrifierade båtmässa med provåkning, expertpaneler och det senaste branschen har att erbjuda – här!

”Vrak i drivor”

Nu tar man nästa steg i utvecklingen och efterlyser gamla och uttjänta båtar att komplettera den redan befintliga hyrflottan med.

– Vi vet ju att det ligger båtar i drivor runt om i landet. Mossbeväxta sådana bakom uthus och klubbstugor som ingen orkar och ta hand om. Men som skulle kunna få ett andra liv hos oss, säger Jonas Ulveseth som är en av drivkrafterna bakom projektet.

Får ett andra liv

Planen är sedan att rusta upp båtarna hjälpligt och förse dem med elmotor, solceller och batteri för att sedan inkludera dem i det redan befintliga uthyrningssystemet. Som tack för hjälpen får den som skänkte båten hyra båt gratis under två hela säsonger.

– Men det funkar inte med vilka båtar som helst, fortsätter Ulveseth. Vi ser gärna att de har överbyggnad, teleflexstyrning och inte för stora skador i skrovet. Vi vill ju kunna få båten i sjön utan allt för mycket jobb. Om båten är i någorlunda skick så kan vi också stå för hämtning av båten.

Bowter vill komplettera sina hyrflotta med nya elbåtar (bilden) med uttjänta begagnade båtar som ska få ett andra liv.

Hur har det gått hittills?

– Vi har precis börjat men redan fått ett par napp. Planen är också att vi ska måla dessa begagnade hyrbåtar i någon kul färg så att det blir enhetligt.

Vad kostar det att hyra en båt för oss som inte har skänkt en båt till flottan?

– Det ligger i runda slängar på 1 500 kronor per månad att vara med i delningstjänsten men det finns fler möjligheter där man bland annat också kan hyra båt per timme. Vi håller också på att utveckla en plan för återvinning av batterier men det ber jag att få återkomma till vid ett senare tillfälle, avslutar Jonas Ulveseth.