Galeon 410 HTC – fortsätter att vika ut sig!

voyage photography

Polska Galeon pressar in mängder av finesser, smarta lösningar och nya funktioner på liten yta. Vi spanar in de Sverigeaktuella modellerna.

Den som hann till båtmässan Allt för Sjön i år kunde själv spana in Galeon 400 Fly, som här hade sin Sverigepremiär. Galeons 400 Fly är den fjärde generationen i Galeon-familjen och den minsta modellen att förses med det innovativa ”beach mode”-greppet som tillval, det vill säga utfällbara balkonger längs båda skrovsidorna.

För designen står Tony Castro design, som även ligger bakom de större modellerna 640, 500 med flera. Galeon-familjen består numera av modeller från 30 upp till 78 fot.

Castro har försett de nya 40-fotarna med ett för storleksklassen djupt v-bottnat skrov som borgar för behaglig gång även i utmanande sjö.

Vi kan förhoppningsvis avlägga en egen testrapport i sommar men det sägs att båten är ovanligt lättmanövrerad och behaglig i såväl trånga hamnar som i höga vågor.

Vissa hävdar att Galeons linjer inte är en smekning för ögat. Vissa hävdar också att funktion kan vara vackert.

Båten går att få i tre olika utföranden: flybridge, skydeck (en mindre flybridge med elkapell) och HTC (med öppningsbart tak).

Galeon 400 Fly har fått extra utrymme både genom de utfällbara balkongerna, som i nerfällt läge gör båten hela 6 meter bred, och som namnet antyder en generös flybridge med plats för stor u-soffa, matbord för 10 personer, vask och en bred soffa vid förarplatsen.

Badplattformen kan lyfta även den fetaste vattenskotermodellen.

Interiört kommer modellen med ett antal inredningsalternativ bland annat olika färg- och materialval. Under däck finns två rymliga kabiner. Den ena är placerad akteröver och består av en dubbelsäng och den andra föröver är försedd med en säng som kan delas i två och även skjutas ihop till en större bredare koj.

Full ståhöjd

Båda kabinerna har full ståhöjd och varsitt badrum med WC och separata duschar, samt gott om förvaring i skåp och garderober.

De utfällbara balkongerna har blivit Galeons signum. Men även det det fylliga och ganska platta förskeppet gör sitt för komforten i form av maximalt utrymme i förpiken.

Galeon 400 Fly gör sig helt klart i ett soligt Miami men fixar säkert svenskt klimat med samma bravur. Kanske kan man dock skippa tillvalet aircondition?

Soffan i salongen är utvikbar och kan förlängas med aktersoffan och bäddas för två extra sovplatser. Från förarplatsen, som har plats för 2 personer, finns en direkt utgång för snabb access. Till akterdäck kommer man enkelt genom stora skjutdörrar, som kan öppnas upp helt för att sudda ut gränsen mellan ute och inne.

På akterdäck finns ett utfällbart bord. Här kan man välja till en wetbar och komplettera med en grill.

Ett annat intressant tillval är bland annat en hydraulisk badplattform som kan lyfta även de fetaste vattenskotermodellerna.

Under alltför heta stunder finns rejält solskydd till hands.

Fördäcket går att få med en bred solbädd, som under allt för heta stunder kan skyddas med ett solskydd/tält.

Motoralternativen är antingen Volvo Penta D4 (225-300 hk) eller D6 (370 hk) med axlar, drev eller IPS.

Galeon 410 HTC ger behaglig komfort i skandinaviskt växlande väder.

En rykande färsk nyhet från den produktiva producenten är 410 HTC. Modellen är en vidareutveckling av 400 Fly och är alltså en hardtop med öppningsbart glastak över hela båten. En smart kombination för dig som gärna förlänger säsongen kyliga dagar, men även vill njuta av kakan varma sommarstunder.

Glastaket ger minst sagt generösa ljusinsläpp. I övrigt har 410 HTC i stort sett samma upplägg som 400 Fly sett till interiör, planlösning, tillbehör och motoralternativ.

Galeon 400 Fly

Längd: 12,50 m
Bredd: 3,99 m
Vikt: 12 500 kg
Motor: 2 x Volvo Penta D6-380 DPI
Toppfart: 37 knop
Marschfart: 24-28 knop
Bränsletank: 1 000 liter
Vattentank: 450 liter
Pris: Pris cirka 9 000 000 kr.
Mer info: www.galeon.pl