G-Force 8 – första intrycken från testen av tuffa hyttbåten

tuff-hyttbat-i-aluminium-fran-finland
G-Force 8 har inte bara en tuff design. Den har också egenskaper som sticker ut från mängden.

tuff-hyttbat-i-aluminium-fran-finland
Målet är tydligt – Force 8 ska ge såväl XO och Anytec som Viggo och andra liknande hårdingar på tafsen med sin gedigna uppbyggnad och sina snitsiga finesser. Här är första intrycken från testen.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av G-Force 8 samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Platsen är en ö utanför Vasa i Finland. På agendan står ”varvsbesök samt hårdkörning av nya G-Force 8” och det är dags att störa Hamnens Gustav Morin mitt i allt detta.

Varvsbesök minsann – vad fick du för intryck av det?

– Man kan säga att varvet och gänget som jobbar här förklarar varför båtarna ser ut som ide gör. De har höga ambitioner och en gedigen bakgrund och har sysslat med konstruktion, reparation samt försäljning i generationer. Förutom båtar har de också tillverkat och sålt bandvagnar och pistmaskiner. Bara en sådan sak, säger Gustav Morin.

Och nu tillverkar de båtar av samma hårdhudade kaliber?

– Japp, jag är den första som får se och till och med testa nya G-Force 8 som verkar vara en lovande uppföljare till G-Force 10 som vi har testat tidigare.

Några tidiga intryck av G-Force 8?

– Ja, det är uppenbart att man har velat begåva marknaden med något som inte redan finns. Vi har alltså att göra med en båt som sägs vara särdeles stryktålig och finessrik med lösningar som man inte ser på alla båtar.

Som vadå?

– En grej är att G-Force 8 har en gummiupphängd hytt, vilket kanske inte är helt ovanligt. Nytt för mig är däremot att denna hyttbåt kan förvandlas till en hardtop med några enkla och snabba handgrepp. Det är verkligen en sinnrik finess men…

Men?

– Ja, jag undrar hur det rimmar med den gummiupphängda hytten. Det naturliga hade ju varit att bygga en solid hytt utan rörliga delar. Varvet har definitiv inte valt den enkla vägen. Vi får se hur det funkar under dagen.

Hamnen är först ut att testa nya finska hyttbåten G-Force 8 som sticker ut med hardtoplösning och gummiupphängd hytt.

Fler finesser eller annorlunda lösningar?

– Ja, det här är första gången som jag ser en dörr framtill på en hytt som öppnas inåt. Jag antar att det är för att man ska kunna ha den öppen i full fart. Vidare är det uppenbart att denna båt drar blickarna till sig. Inte minst när jag körde iväg för att äta lunch då flera personer kom fram till båten av ren nyfikenhet. På vägen därifrån mötte jag en brandbåt vars besättning gick ut på akterdäck för att beskåda och filma båten när jag for genom deras enorma svall.

Hur känns G-Force 8 att köra?

– Jag har inte hunnit känna på den så mycket ännu men uppmaningen. Från varvets sida är att jag verkligen ska provocera den till max. Att lägga om ratten helt i 50 knop ska inte vara några problem. Därav namnet G-Force… Vi får väl se om det stämmer. Jag återkommer till det i testen – om jag överlever.

Skippo testar nya hyttbåten G-Force 8 som kan fås med utombordare på upp till 500 hk eller med inombordare. Till exempel en Mercury 3.0 270 Tdi.

Några sista ord innan dess?

– Ja, jag vill ge Greenbay Marine en eloge för att de siktar högt och inte bara väljer den lätta vägen. G-Force 8 verkar lovande såhär långt och snart faller domen, avslutar Gustav Morin.