Fullt sjövärdigt 1 203 år gammalt vikingaskepp säljes

Rubriken ljuger – naturligtvis – då detta bara är en kopia i full skala av Osebergskeppet, årsmodell 820 e.Kr, som hittades 1903 strax norr om Tønsberg i Oslofjorden. Men ändå!

Vikingaskepp_inledningsbild
Rubriken ljuger – naturligtvis – då detta bara är en kopia i full skala av Osebergskeppet, årsmodell 820 e.Kr, som hittades 1903 strax norr om Tønsberg i Oslofjorden. Men ändå!

Varför man över huvud taget bemödade sig att bygga en kopia av det nu 1 203 år gamla Osebergskeppet förtäljer inte historien. Ej heller hur lång tid det tog eller hur mycket det kostade.

Se också:
Vikingaskeppet Harald Hårfagre angör New York
Skeppsbygge – vikingar visar vägen

Klart är däremot att arbetet utfördes i Lettland och att seglades hem till sin hemmahamn i Norge efter sjösättningen 2009

Figurerat i filmer

Genom åren har den deltagit i och hyrts ut för en lång rad festligheter och arrangemang såsom film, bröllop, 50-årsfester, teambuilding och mycket mer. Enligt annonsen ska den också vara ”i gott skick och i dagligt drift”.

En kopia av det historiska Osebergskeppet är nu till salu för 2 500 000 norska kronor.

Övriga egenskaper: Längd 22,58 m. Bredd 5,08 m. Djupgående 0,60 m. Råsegel 94 kvm. Skrov i ek. Däck i furu. Noterat hastighetsrekord 12,5 knop. Sittplatser 32. Sovplatser  15.

Pris 2 500 000 norska kronor.

Annonsen i sin helhet.

Om Osebergskeppet:

Osebergskeppet från vikingatiden hittades 1903 i en stor norsk gravhög på Osebergs gård i Vestfold fylke, strax norr om Tønsberg vid Oslofjordens västra strand. Det grävdes fram 1904–1905 under ledning av Gabriel Gustafson och Haakon Shetelig, och fyndet forslades till Oslo för konservering.

Skeppet, som är 21,5 m långt och 5,1 m brett är mycket välbevarat. Det låg riktat i nord-sydlig riktning med fören mot söder. Då det trots sin storlek endast är 1,6 meter högt midskepps har det inte varit ett skepp som lämpat sig för större havsfärder. Den enormt rika utsmyckningen vad gäller träsniderier tyder också på att skeppet haft en alldeles speciell funktion.

Vackra ornament

Stävarna är till exempel spiraldrivna och har snidade ornament vilka troligtvis framhävts av bemålning. Den mycket praktfulla djurornamentiken har indelats i två stilar. Den ena kallas äldre Osebergsstil, den andra följaktligen yngre Osebergsstil.

Hela 15 årpar

Det ytterligt eleganta skrovet och stävarnas mycket praktfulla sniderier påvisar dock att detta skepp måste ha varit något som ägts av någon med en betydande samhällsställning. Skeppet som sådan är utfört i ek, medan masten, bottenplankan, årorna (15 par har hittats) och vissa andra detaljer är tillverkade av furu. Skrovet är klinkbyggt, varvid borden är fästa vid spanten med valbarder, samt med varandra genom järnnitar.